SEKSOPOLIS

ŠTO JE ZAJEDNIČKO SEVERINI I AGATHI CHRISTIE? I slavna književnica je, baš kao i naša pjevačica - nestala. A evo što zapravo stoji iza te priče

 Jure Mišković / HANZA MEDIA
Cijelu priču o nestanku Severine konfabulirao je njezin bivši ne bi li privukao pažnju portala i pokušao Severinu prikazati lošom majkom i čudnom osobom koja nestaje

Ovo neće biti neko predavanje o književnosti. Samo ću vas podsjetiti da je na današnji dan prije devedeset godina tada već slavna književnica, duhovna majka detektiva Herculea Poirota - nestala. To se dogodilo nakon svađe s mužem, u kojoj je zatražio razvod jer želi biti s ljubavnicom. Nakon svađe ljutito je izjurio iz kuće, a za njim i Agatha, samo što se za njega znalo gdje je - naime, kod dotične gospođice u koju se zaljubio, a za nju nitko na svijetu neko vrijeme nije znao gdje je. Potraga je trajala danima, sir Arthur Conan Doyle čak je angažirao medija da meditirajući nad njezinom rukavicom vizualizira vlasnicu.

Ništa od toga. Nestanak je osvanuo čak i na drugoj strani oceana, na naslovnici New York Timesa. Naravno, krenula su nagađanja o tome da je prevarenu književnicu ubio suprug. Nije li ona, uostalom, takvu priču već prije objavila? Kada su je konačno pronašli, bila je pod drugim imenom u nekom hotelu u Yorkshireu. Gospođa Christie imala je kraći napad amnezije i uopće se ne sjeća kako je dospjela pod drugim imenom u hotel, bila je službena verzija te priče, ali nagađalo se svašta, pa tako i to da je u napadu bijesa Agatha htjela podmetnuti svojem suprugu ubojstvo, skrivajući se, ako treba, do kraja života. No, bi li joj se isplatilo glumiti nestali leš sljedećih pedesetak godina?! Kao razumna žena koja je samo nakratko izgubila razum, Agatha je zaključila da je bolje sjetiti se tko je, pa makar to značilo i razvesti se. Uostalom, uvijek se može ponovno udati, i to za zgodnog mladog tipa, oduševljenog egiptologa, koji će je obožavati do kraja života.

Tako je otprilike završila ta epizoda slavne spisateljice, a gotovo sto godina kasnije o ne manje slavnoj Severini slušamo slične novosti: naime, da je nestala. Njezin bivši partner s kojim ima sina razglasio je “urbi et orbi” kako majku njihova djeteta nije vidio ni čuo već mjesec dana. Zvao ju je, pisao joj, ali nje nema i ne dolazi po sinčića, koje otac “ne želi predati nekim trećim službama”, štogod to značilo. Na Instagramu su, dapače, osvanule neke stare fotke Severine i njezina sadašnjeg supruga, iz čega se da naslutiti da ni ovaj ne zna gdje je pjevačica. I eto nam slučaja: bez obzira na to što ima koncert za dva dana na kojem ipak neće pjevati njezina nepoznata sestra, jednojajčana blizanka Selina, gotovo da smo skloni povjerovati u priču bivšeg partnera: pa čovjek ne bi valjda izmislio takvu stvar. Ili? Spominje se neka tajanstvena operacija glasnica, na kakvoj je već prije bila, ali to ne zvuči kao razlog nestanka.

No, ako bismo preslikali današnju priču na onu staru gotovo sto godina, možemo reći da je cijelu konfabulirao njezin bivši partner ne bi li privukao pažnju, doduše ne New York Timesa, ali raznih portala, na to kako je Severina loša majka i čudna osoba koja nestaje. U tom slučaju nestanak nije privilegij napuštene žene, već napuštenog muškarca, kojem nije svejedno gledati je u zagrljaju drugoga. Nestanak je manipulacija, a istina će se uskoro - kao u romanima Agathe Christie - razotkriti. Razvodi, razlazi, prekidi nisu nikada elegantni i prijateljski događaji kako ih nekada slavne osobe pokušavaju predstaviti. Vrhunac “političke korektnosti” u razvodu bila je objava Gwyneth Paltrow i njezina supruga, Chrisa Martina, o tome kako su dugo razgovarali i shvatili da će im odsada više odgovarati da budu bliski prijatelji koji brinu o zajedničkoj djeci, naravno, bez povišenih tonova i nerazumijevanja, bliski kao uvijek, ako ne i bliskiji.

Sigurno je da Seve nije presretna kad čita Milanove objave o tome kako je nema, iza njih već je duga povijest ružnog razlaza s međusobnim optužbama o lošem majčinstvu i lošem očinstvu. No, je li se itko doista razišao u prijateljstvu, međusobnoj podršci i skladnom dogovoru oko djece i nekretnina? Da, bilo bi lijepo kada bi zbog zajedničke djece partneri mogli suspregnuti gnjev i želju da dojučerašnju “ljubav svog života” ne zveknu tavicom po glavi. No, život nas uči kako je to težak, ako ne i nemoguć pothvat. Nadajmo se da će nadolazeći Severinin koncert ipak održati ona, a ne njezina sestra blizanka Selina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:13