DOPING NOVOG DIGITALNOG DOBA

Sportašima na Olimpijskim igrama policajci zabranili reklamiranje na mreži Twitteru

 AP

Desetljećima se olimpijski pokret bori protiv dopinga. U igri lovice u kojoj su olimpijski policajci uvijek korak ili dva iza varalica, rigorozne regule, prema kojima sportaši moraju učiniti dostupnim svoj osobni raspored, plan priprema ili godišnje odmore, već su potaknule sportaše na pobunu. Ne sviđa im se činjenica da svaku promjenu u privatnim ili profesionalnim rasporedima moraju prijaviti.

- Ja sam udana žena i ponekad poželim otići s mužem negdje za vikend. Sada kada se konačno više ne moram javljati mami da idem negdje, stigli su ‘oni’. To nije ljudski - požalila se još 2009. u intervjuu Jutarnjem listu Ana Čičerova, trenutačno najbolja svjetska visašica.

Sloboda govora

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preko svoje je Antidopinške agencije (WADA) nametnuo takva pravila kako bi se lakše obračunao s dopingiranim sportašima. I dok su se na antidopinška pravila najbolji sportaši svijeta već naviknuli, ove bi Igre mogle označiti prekretnicu u području slobode govora na čije su kršenje posebno osjetljivi. Na OI 2012. ulogu dopinga, barem u prvim danima natjecanja, preuzeo je - Twitter! Nekoliko slučajeva privuklo je veliku pažnju jer su već dva sportaša izbačena iz svojih reprezentacija zbog objava na Twitteru, a u problemima se našao i novinar Independenta kojem je zatvoren profil zbog neprimjerenih objava.

Govor mržnje

Dok su švicarski nogometaš Morganella i grčka atletičarka Papachristou kažnjeni zbog govora mržnje, Guy Adams, Independentov dopisnik iz Los Angelesa, ostao je bez profila jer je kritizirao prijenos otvaranja Igara na NBC-u, koji je jedan od najvećih sponzora Olimpijskih igara. Adams je doveo u pitanje odluku da NBC odgodi prijenos otvaranja za prime time termin te je zbog toga kažnjen.

- Hoćemo li svaki olimpijski tvit slati na kontrolu u McDonald’s da vidimo uklapa li se u njihovu korporativnu strategiju? - pitao se komentator Independenta. Olimpijski pokret, koji je coubertinovska načela odavno uprljao milijardama novca koje okreće, ulazi u borbu u kojoj će teško pobijediti. Ako nisu uspjeli zauzdati laboratorije koji proizvode umjetne šampione, kako će izvojevati pobjedu u ratu protiv interneta?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:45