STVARNI SULEJMAN

Što je istina, a što fikcija u megapopularnom serijalu Sulejman Veličanstveni: Postao je slavan jer je prvi shvatio značaj propagande

TV serija “Sulejman Veličanstveni” tematizira razdoblje vladavine vjerojatno najvećeg osmanskog sultana, Sulejmana I. (1520-1566). Deseti sultan osmanske dinastije na Zapadu je bio poznat pod nadimkom “Veličanstveni”, kako su ga prozvali zadivljeni zapadni diplomati i putnici - “Veliki” ili “Veličanstveni Turčin”: Il Gran Turcho, the Great Turk, odnosno “Veliki Gospodar”, Il Gran Signore.

Svoju slavu na Zapadu zaradio je koliko uspješnim vojnim pohodima, čiji vrhunac je bila opsada Beča 1529. na Zapadu, odnosno osvajanje Bagdada 1534. na Istoku, toliko i rafiniranom propagandom kojom je promovirao svoje uspjehe. Pritom je istaknuto mjesto imala prezentacija moći sultana kroz sjaj i raskoš njegova dvora i javnih proslava i trijumfalnih procesija.

U današnjem i idućim tiskanim izdanjima Jutarnjeg lista čitajte feljton dr.sc. Vjerana Kursara sa Filozofskog fakulteta koji piše o tome što je istina, a što fikcija u megapopularnom turskom serijalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:43