SADRŽAJ OMOGUĆUJE INA

APLIKACIJE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU Sedam načina kako nam aplikacije olakšavaju život i povećavaju produktivnost

Zapnete li u prometu, izgubite se, poželite pronaći lokaciju koju su ocijenili vaši prijatelji, zanima vas stanje kućnog budžeta, želite pročitati vijesti, pronaći i platiti parking, naručiti taxi ili pizzu, pristupiti omiljenoj društvenoj mreži ili savršeno obraditi fotografiju i video iz svoje kolekcije? Sve to možete dodirom zaslona svog pametnog telefona.

Aplikacije su iz temelja promijenile životne navike i mogućnosti ljudima koji imaju sve manje vremena za obavljanje svakodnevnih i često monotonih aktivnosti.

Posao, roditeljstvo, privatne obaveze, rekreacija, izlasci, hobiji, sastanci, vrijeme za obitelj, vrijeme za sebe... lista dnevnih aktivnosti je vrlo individualna stvar, no za veliku većinu i vrlo podugačka.

Kako bi sve mogli uskladiti i stići na vrijeme obaviti zadatke koji se svakodnevno moraju obaviti i pritom si omogućiti vrijeme za slobodne aktivnosti, nužna je dobra organizacija. A u tome vam može pomoći niz aplikacija za gotovo svaku zamislivu situaciju.

1. Dnevni zadaci i obaveze

Tko god želi povećati svoju produktivnost ili ovladati vještinom pažljivog upravljanja vremenom, zna da je dobra organizacija (čitaj: lista obaveza) pola obavljenog posla.

Da bi vam u tome pomogle, osmišljene su brojne aplikacije koje na ovaj ili onaj način pokušavaju pomoći. Pregledne liste, alarmi, podsjetnici i brojne druge mogućnosti - pomoći će vam da se na vrijeme i dobro organizirate.

Evernote je trenutačno jedan od najpopularnijih i iznimno jednostavnih aplikacija, dostupna za mobitele, ali i računala. Vrijeme i aktivnosti možete organizirati dodavajući foto ili audio zapise, te klasične bilješke.

Foto: Colourbox

2. Kućni budžet

Da bi kućni budžet imao pozitivan predznak, nužno je pratiti prihode i rashode te čim više planirati. Od velike pomoći mogu vam biti aplikacije koje slikovito prikazuju vašu financijsku situaciju pa čak i predlažu, odnosno utječu na mogućnosti uštede.

Primjer toga je Wally, jednostavna, pregledna i vrlo učinkovita aplikacija koja će pažljivo planirati i čuvati vaš kućni budžet. Korisnici ga ocjenjuju kao iznimno praktičnu i korisnu aplikaciju.

Foto: Instagram

3. Prehrana i Fitness

Svi koji ne vole odlazak na vježbanje ili zbog određenih razloga ne mogu redovito pohađati satove fitnessa - na izbor imaju čitav niz aplikacija koje im mogu pomoći, motivirati ih te predložiti konkretan plan vježbanja, a istovremeno pratiti i napredak.

U moru aplikacija, odaberite onu koja će biti u skladu s vašim očekivanjima i potrebama. GymGoal ABC bi mogla biti jedna početnica s kojom biste krenuli. Uz 280 opisa vježbi s video demonstracijama i 52 programa treninga ima i kalkulatori postotka masti, indeksa tjelesne mase (BMI) te ritma bazalnog metabolizma (BMR).

Foto: Neja Markičević/CROPIX

4. Bez stresa u prometu

Sudjelovanje u prometu, svima koji stanuju u velikim gradovima ili mnogo vremena provode u vožnji - može biti izvor velikog stresa. Srećom, i za to postoji čitav niz aplikacija. Od parkinga, navigacije i karata, pa sve do stanja na cestama.

INA aplikacija je jedna takva, a sastoji se od tražilice benzinskih postaja, stanja na cestama, vremenske prognoze, mogućnosti snimanje lokacije na kojoj ste parkirali, kao i popis važnih brojeva.

Foto: Ivan Lacković

5. Slobodno vrijeme za čitanje i informiranje

Kako većina ljudi sve više slobodnog vremena i praznog hoda koristit za pregledavanje društvenih mreža na kojima često pronalaze i zanimljiv sadržaj koji bi kasnije htjeli pročitati, odlično je pri ruci imati aplikaciju u koju će tekstove lako spremiti za poslije (poput Pocketa) ili pak aplikaciju u kojoj će odrediti područja interesa i platforme (odnosno portale) za praćenje.

Flipborad vam omogućuje da na jednom mjestu okupite većinu informativnih portala koje želite pratiti pa lako možete čitati i informirati se o željenim temama.

Foto: Colourbox

6. Do kućnog praga

Uistinu je teško dosjetiti se aplikacije koja već nije aktivna. U skladu s životnim tempom tako možete odabrati dostavu do kućnog praga za gotovo sve, bez da fizički trebate otići ili čak telefonski razgovarati s bilo kime.

Dostava hrane, kućnih potrepština, taxija pa čak i odjeće iz kemijske čistionice - sve možete odraditi putem aplikacija. Dovoljno je upisati ključnu riječ i pronaći odgovarajuću platformu.

Foto: Instagram

7. Opuštanje

Bilo da vas vesele zanimljive i opuštajuće igre, mozgalice, meditativna glazba ili poučne misli i motivirajući citati. Svaki od tih segmenata ima odgovarajuću i prikladnu aplikaciju.

Možda biste mogli odabrati neku od starih igrica koje ste igrali u djetinjstvu, a koje će vam olakšati i opustiti svakodnevicu, ionako većinom ispunjenu stresom.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Ovaj sadržaj vam omogućuje INA. Skinite novu INA aplikaciju i uživajte u moru korisnih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:52