SADA JE NAJVREDNIJI EXXON MOBIL

Apple pao s trona zbog slabe prodaje iPhonea

Razočaravajuća prodaja iPhonea poljuljala je veliko povjerenje u Apple koji je do sada nosio titulu najvrednije javno izlistane kompanije. Od srijede, kada su objavljeni podaci o prodaji, cijena dionice pala je najprije 12 posto, a onda dodatnih 2,4 posto. U rujnu, kada je bila na vrhuncu, vrijednost dionice pala je za 37 posto.

Snažna konkurencija

Krunu najbolje preuzela je naftna kompanija Exxon Mobil koja je broj jedan preuzela 2005. godine, a onda je 2011. zamijenila mjesto s Applom i početkom 2012. godine bila na drugome mjestu. Zatvaranjem burze na Wall Streetu u petak, tržišna vrijednost Applea bila je 413 milijardi, dok je Exxon težio 418 milijardi dolara.

Prema podacima koje je objavio Apple, kompanija je u zadnjem kvartalu prošle godine prodala više iPhonea (47,8 milijuna) i iPadsa (22,9 milijuna) nego u prethodna tri mjeseca, ali ulagači su očekivali i više.

Već sljedeći dan kaznili su je rasprodajom dionica, a kompanija je u jednom dana izgubila 50 milijardi dolara, što je najveći pad u četiri godine. Osim lošije prodaje od očekivane, ulagače brine i činjenica da Apple dobiva snažnu konkurenciju u rivalima poput Samsunga. Prema podacima Strategy Analytics, svaki četvrti prodani mobitel lani je bio Samsungov.

Jobsova ostavština

Applova dionica najlošije je stajala 1997. godine kada je kompaniji prijetio bankrot i vrijedila je tek 3,19 dolara. Rekordnu razinu dosegla je rujnu ove godine kada je iznosila 702,1 dolar.

Preporod je doživjela pod vodstvom Stevea Jobsa, ikone kompjutorskog svijeta, koji je umro 2011. godine. Apple je najprije postao broj jedan u pro-izvodnji kompjutora, a zatim je svijet osvojio proizvodima iPod, iPhone i iPad. ( M. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:30