ZNAKOVI

Kako su nastali simboli za Bluetooth, USB ili mail?

Bluetooth ili plavi zub

Vikinški kralj Harald Blåtand, u Engleskoj poznat kao Harold Bluetooth , zaslužan je što se bežična komunikacijska tehnologija "Bluetooth" tako zove. Prezime Blåtand u prijevodu znači "plavi zub", a razlog zašto su se izumitelji ovog standarda za bežičan prijenos podataka odlučili baš za ovaj naziv jest izuzetna diplomatska sposobnost tog kralja. Naime, on je uspio ujediniti zaraćena skandinavska plemena, dok "Bluetooth" pokušava sjediniti električne.

Logotip "Bluetootha" kombinacija je runa "H" (Hagall) i "B" (Berkanan).

USB

Logotip USB-a stvoren je da nalikuje Neptonovom moćnom trozubu, no kasnije su odlučili izmijeniti oblik i dodaju trokut, kvadrat i krug koji bi simbolizirali različite periferije koje koriste standard.

At, monkey ili jednostavno @

Znak @ je jedini simbol koji je poznati njujorški muzej suvremene umjetnost MoMa uvrstila u kolekciju arhitekture i dizajna.

Neki lingvisti tvrde da simbol potječe još iz šest ili sedmog stoljeća te da predstavlja latinsku priložnu oznaku „ad“. Simbol se pojavljuje i u venecijanskoj trgovini gdje je označava „amforu“, tadašnju standardnu jedinicu mjere.

Znak @ bio je poznat i kao „ komercijalno 'a'“ kad se pojavio na tipkovnici američke pisaće mašine 1885. godine, a 1894. ušao je u rječnik pod tim objašnjenjem. Znak se našao i na prvom popisu računalnih kodova ASCII-a (American Standard Code for Information Interchange) 1963.godine, a prevodili su ga kao „kod“.

Revolucija se dogodila 1971. godine kad je programer iz tvrtke „Bolt, Beranek & Newman“ Raymond Tomlinson, koji je stvorio prvi e-mail sustav, stavio znak @ između adrese u mreži kako bi odvojio korisnika od terminala.

Od tad se znak @ koristi ne samo u programiranju ili e-mail adresama, nego i u svakodnevnoj komunikaciji na Twitteru ispred nadimka osobe kojoj se obraćate (npr. @Jutarnji) ili pak kao zamjena za slovo "a" (npr. st@rt)

U područjima engleskog govornog područja, znak @ prevodi se kao "majmun", dok je pak u Rusiji preveden kao "pas", a u Kini kao "mali miš".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 10:56