SVE ŠTO VAS ZANIMA

DONOSIMO PREGLED ZA LJUBITELJE TEHNOLOGIJE Dvadeset najboljih pametnih telefona koje trenutačno možete kupiti

 REUTERS
Iako bi mnogi pomislili da je prvo mjesto rezervirano za Apple, drugi igrač ga je svrgnuo s vrha.

S njima vjerojatno započinjete dan i završavate ga. Pametni telefon danas je način na koji komunicirate s prijateljima, ili pak pregledavate sadržaj koji vas zanima. Antonio Villas-Boas ima tu sreću da mu je posao koristiti razne pametne telefone i pisati recenzije o njima, a na temelju dugogodišnjeg iskustva za Business Insider je sastavio popis trenutačno 20 najboljih pametnih telefona koje možete kupiti.

20. BlackBerry Classic

Ova nova verzija BlackBerryja jednako oduševljava sve koji su ga voljeli prije, no i nove korisnike. Čak i YouTube autor Casey Neistat u svojim videima zna spomenuti BlackBerry kao mobitel koji je zaista bio dobar, a BlackBerry Classic sad ima kvalitetniji zaslon na dodir i izvrsnu tipkovnicu. Cijena mu je 173 dolara.

19. BlackBerry KeyOne

Još jedan 'brat' prethodnog mobitela preporučuju ljubitelji Androida. Ekran mu je veći od klasičnog "malog" 19. BlackBerryja koji ste možda koristili dok je bio hit. Zadržao je svoju klasičnu vanjsku tipkovnicu, no ipak nudi Google Play aplikacije koje nisu dostupne na drugim BlackBerry uređajima. Nešto je skuplji, pa mu je trenutačna cijena 550 dolara.

18. Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Note 5 je 'ubojica' među pametnim telefonima s velikim ekranom, a njegovi najveći obožavatelji su ljubitelji dobre fotografije. Ima i moderan metalno-stakleni dizajn te malu olovčicu za bilješke i crtanje. Inače, njegov nasljednik, Galaxy Note 7 ostat će zapamćen po aferi u kojoj su uređaji kod brojnih korisnika eksplodirali zbog greške s baterijom, pa su ih morali povući. Trenutačna cijena petice je 430 dolara.

17. ZTE Axon 7

ZTE je inače kineski proizvođač, no ne morate biti skeptični na to jer se i iPhonei uglavnom sklapaju upravo u kineskim tvornicama. Ono što nudi ZTE jest istu kvalitetu kao mnogi uređaji Samsunga, LG-a i HTC-a, no platit ćete ga čak 250 dolara manje. Trenutačna cijena mu je tako 400 dolara.

16. Moto G5 Plus

Ovaj 5.2 inčni Android dospio je na listu zbog ravnoteže kvalitete i cijene. Kako ga je u recenziji opisao Jeff Dunn, on dokazuje da se može pronaći savršen omjer između prihvatljive cijene i 'dobrog ali ne savršenog' hardvera. Košta 230 dolara za koje se isplati pomiriti s činjenicom da vam neće trajati deset godina.

15. HTC 10

HTC 10 je jako lijep, a kao i mnogi noviji HTC uređaji, pruža lijepu fotografiju. Tu ljepotu ćete platiti oko 500 dolara

14. Moto Z

Z model je jedan od najtanjih uređaja na tržištu, a ima i bolesno privlačan dizajn koji dozvoljava da na stražnju stranu prikačite dodatke za bolji zvuk ili fotografiju. Motorola se voli pohvaliti i njegovim čvrstim ekranom za koji tvrde da se neće smrviti u dijelove ako vam uređaj ispadne na beton.

13. Huawei Mate 9

Huawei Mate 9 je jedan veliki ekran (5.9 inča) zahvaljujući iznadprosječno velikoj bateriji. Jedan je od najbržih Androida koje trenutačno možete kupiti. Prednost mu je dualna kamera koja postiže dubinu fotografije u kojoj možete "zamagliti" pozadinu i sve izgleda kao da je fotografirano profesionalnim fotoaparatom (takvu mogućnost primjerice ima i iPhone 7). Košta 580 dolara.

12. iPhone SE

iPhone SE trenutačno stoji oko 400 dolara, ima ekran od 4 inča, no pružit će vam otprilike istu podršku i aplikacije kao šestica.

11. iPhone 6S

Kako idemo prema visinama, Apple zauzima sve više mjesta. 'Šest S' je nešto skuplji, 478 dolara, a ljubitelji iPhonea znaju da mu je prednost što mogu računati na njih ako skinu koju aplikaciju previše. Software mu se redovito osvježava tako da s njim dolaze i svi novi featuri.

10. iPhone 6S Plus

Za cijenu od oko 650 dolara (oko 100 manje od kad je izašla sedmica), možete dobiti i dalje izvrstan iPhone. Iako ne uključuje sve najnovije mogućnosti i korisničko iskustvo koje nudi sedmica, šestica je itekako kvalitetan i lijep mobitel (i možete ga dobiti u većoj verziji od petice). Inače, zanimljivo je da ima 3D touch, koji bilježi koliko jako dodirujete ekran pa se tako ponaša i prema onome što radite (npr. ako crtate na njemu). Hipersenzibilni senzor za dodir omogućava veliku brzinu, a ima i Live Photos opciju.

9. HTC U11

HTC U11 je neupitno jedan od najboljih izbora za fotografe ili one koji žele glumiti jednog! Brz je i nudi dubinu fotografije koja je visoko kvalitetna. Nudi opciju Google Assistant, no ima širi rub oko ekrana što je nekima ružno (budući da smo sad u eri mobitela koji su gotovo u potpunosti jedan ekran). Ni cijena nije za svakoga - 654 dolara.

8. LG G6

G6 je trenutačno najbolji LG-ov mobitel u ponudi. Poboljšali su dizajn, a kad su ga učinili vodootpornim stao je uz bok nešto jačim igračima poput Applea i Samsunga. On je ipak nešto jeftiniji od njihovih najnovijih verzija (500 dolara) pa mu to daje prednost kod kupaca. Kamera je solidna i trebala bi biti prihvatljiva i najstrožim ljubiteljima privlačnih objava na Instagramu.

7. OnePlus 5

Jednostavan dizajn. odlične performanse, izvrsna kamera i cijena od 479 dolara svrstala je ovaj Android među najbolje na tržištu.

6. Galaxy S8

Galaxy S8 je lijep. Nudi široku paletu mogućnosti, izvrsnu kvalitetu kamere, brzo punjenje (koje može biti i bežično), prepoznavanje lica, Samsung Pay opciju i skriveno dugme 'Home'.

5. Galaxy S8+

Brat prethodnika s popisa stoji za mjesto bolje jer je veći (6.2 inča), pa tko voli - nek izvoli!

4. iPhone 7

Moguće je da netko koga poznajete (ili vi sami) već ima sedmicu, a ti sretnici zbog toga imaju vrhuncu kameru čijih se snimki ne stide ni vlogeri koji zarađuju na njima. Sedmica je zaista kvalitetan mobitel s brojnim mogućnostima koji pokazuje da Apple još uvijek ima štošta za ponuditi korisnicima. Ono što ih je malo uznemirilo su bežične slušalice (AirPods), no zato je jako otporan na vlagu i vodu, a cijena mu je 650 dolara.

3. iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus izgleda nešto drugačije od 'obične' sedmice, a fokusiran je na dobru fotografiju. Ipak, ni on nema priključak za slušalice, što ih je vjerojatno stajalo prvog mjesta po zadovoljstvu korisnika. Cijena - 769 dolara.

2. Google Pixel XL

Google svim silama želi postati vodeći proizvođač pametnih telefona, a osim naprednog hardvera nudi i naprednu kameru te ekran od 5.5 inča.

1. Google Pixel

Google Pixel izgurao je s prvog mjesta sve ostale jer osim visoke kvalitete i velikog ekrana nudi Googleov Pixel koji Androidu pruža čisti izgled i brži 'update' aplikacija. U usporedbi s iPhone sedmicom, ekran je bolji, lakši je i brže se puni. Košta 649 dolara, i dok netko ne nadmudri sve njegove opcije, za sad je po kvaliteti i zadovoljstvu korisnika na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:42