MOBILNO SURFANJE

Europljani dobivaju brži mobilni internet: Na frekvenciji analogne televizije stižu 4G mreže!

 Bojan Mrđenović / CROPIX
Bežićne mreže 'četvrte generacije' mogu dosegnuti brzinu i do 100 Mb/s, a stižu 1. siječnja 2013.

BRUXELLES - Korisnici mobilnog interneta u Europi koji žele koristiti bržu vezu danas su postali korak bliže tome . Naime, Europski je parlament odobrio prijedlog o otvaranju frekvencijskog pojasa od 800 Mhz, koji danas koristi analogna televizija, za bežični brzi internet od 1. siječnja 2013, objavljeno je na internetskim stranicama Europskog parlamenta.

Zemlje bi uskoro trebale osloboditi navedeni dio radio spektra jer će se svi analogni televizijski kanali prebaciti u digitalni format do kraja ove godine.

Bežićne mreže 'četvrte generacije' (4G) kao što su LTE i WiMAX mogu dosegnuti brzinu i do 100 megabajta po sekundi .

U Parlamentu su zaključili kako će se dodjeljivanjem frekvencije od 800 MHz brzom mobilnom Internetu smanjiti pritisak na promet podataka koji se već javlja zbog sve većeg broja smartphone uređaja i želje za uslugama kao što je video streaming visoke kvalitete. Osim toga, tim eće se dati i novi poticaj za bežične internet usluge diljem Europe.

- Ova će odluka Europskoj uniji pružiti priliku da preuzme globalno vodstvo na području mobilnih telekomunikacija. Europski telekomunikacijski operateri dobit će mogućnost proširenja svojih poslova te rasta, ali i novih poslova - zaključio je izvjestitelj Parlamenta za ovo pitanje, Gunnar Hökmark.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:37