DRUŠTVENA MREŽA

FACEBOOK OBJAVIO KOLIKO JE HRVATSKA DRŽAVA TRAŽILA PODATAKA O KORISNICIMA Iz Lijepe naše stigao niz zahtjeva za uvidom u sadržaj privatnih profila

Mark Zuckerberg, Facebook
 Stephen Lam / REUTERS

Ako ste sto posto sigurni da vaš privatni profil na Facebooku mogu vidjeti samo oni kojima vi to dozvolite, razmislite još jednom.

Facebook je objavio polugodišnji izvještaj koji pokazuje da su zahtjevi za podacima, koje zatraži država, generalno porasli za 27% u prvoj polovici 2016. u odnosu na isti period prošle godine. Čak 56% svih zahtjeva bilo je vezano ugovorom o tajnosti podataka što znači da vas nitko ne bi ni obavijestio da su neke informacije o vama proslijeđene nadležnim državnim institucijama.

Od siječnja do lipnja ove godine Facebook je zaprimio 59.229 zahtjeva vlada iz cijelog svijeta za podacima o korisniku, a po broju prednjači SAD.

Što se tiče zahtjeva za uklanjanje sadržaja zbog kršenja lokalnih zakona, broj se smanjio za čak 83%, s 55.827 zahtjeva na 9.663.

‘Odgovaramo samo na opravdane zahtjeve vezane uz kaznena djela. Kod svakog zahtjeva provjeravamo zakonsku valjanost i odbacujemo ili tražimo dodatnu specifikaciju za zahtjeve koji su suviše općeniti ili nejasni’, piše Facebook.

Kad je Hrvatska u pitanju, Facebook je procesuirao 47 zahtjeva za 53 profila, od čega je barem dio podataka otkrio u 93,62% slučajeva. Što se tiče čuvanja podataka s profila vezanih uz istrage kaznenih djela, Facebook podatke čuva 90 dana, a iz Hrvatske su dobili četiri takva zahtjeva u prvih šest mjeseci ove godine. Iz kompanije ne navode koje su državne institucije podnosile zahtjeve, a nisu poznati ni točni razlozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:07