MORALI BI PREDATI I IZVJEŠĆA O RADU

FACEBOOKU I TWITTERU PRIJETE MILIJUNSKE KAZNE AKO NE OKONČAJU GOVOR MRŽNJE Neprimjeren bi sadržaj morali brisati u roku od 24 sata

 Dado Ruvic / REUTERS
Novi zakoni u Njemačkoj natjerali bi Facebook, Twitter i Google da brišu govor mržnje unutar 24 sata te da predaju tromjesečna izvješća

Tri mjeseca nakon što je prijetio da će promijeniti zakon kako bi mogao novčano kažnjavati društvene mreže zbog neuspješne borbe s govorom mržnje, njemački ministar pravosuđa je predstavio kako će taj zakon izgledati, piše britansko izdanje Wireda.

Heiko Maas je rekao novinarima da bi Facebook i Twitter mogli biti kažnjeni s globama u iznosu od 50 milijuna eura ako sa svojih servisa , u skladu s 'Kodeksom ponašanja za suprotstavljanje ilegalnom govoru mržnje na internetu' i diktatom europske povjerenice za pravosuđe Vera Jourova, promptno ne uklone govor mržnje.

Prema tom kodeksu ponašanja, društvena mreža bi morala unutar 24 sata od objave ukloniti govor mržnje. Kodeks je napisan kako bi se izbjeglo zakonsko rješavanje ovog pitanja, međutim njemački političari smatraju da se društvene mreže ne pridržavaju dogovorenih pravila ponašanja.

'Društvene mreže prigovore svojih korisnika ne shvaćaju dovoljno ozbiljno', rekao je Mass. Zakon predviđa da se tvrtke kažnjavaju ako ne uklone govor mrženje unutar tjedan dana, međutim najgori govor mržnje bi se trebao uklanjati unutar 24 sata. Procedura uklanjanja mora biti jednostavna i lagana za korisnike, a njemački bi zakon natjerao društvene mreže da budu transparentne u svojoj praksi te da predaju tromjesečne izvještaje.

Premda su društvene mreže dobrovoljno pristale pridržavati se kodeksa ponašanja, kodeksom nije predviđeno da se njihovo provođenje kodeksa ikako nadzire. To je dopustilo društvenim mrežama da tvrde da svaki sadržaj koji ne uklone ne krši njihova pravila korištenja. Naknadno uklanjanje se u tom slučaju radilo nakon ponovne provjere i ponovnog tumačenja, a ignoriranja zahtjeva.

Zakonsko rješenje pitanja uklanjanja neprimjerenih sadržaja moglo bi biti potrebno. BBC-jeva istraga Facebookove prakse uklanjanja dječje pornografije ukazala je na veliku manjkavost sustava. Istraga je pokazala da je Facebook od 100 prijavljenih fotografija uklonio svega 18, proglasivši druge primjerenima te u skladu s pravilima korištenja.

Podsjećamo, kada je BBC pristupio Facebooku sa željom da intervjuira osobu u čijoj je nadležnosti osiguravanje eliminacije neprimjerenih sadržaja, direktor za politiku Simon Milner pristao je na intervju, ali samo po uvjetom da mu BBC na uvid da materijale koje je pronašao, a koje Facebook nije uklonio. Kada je BBC to učinio, prijavljeni su britanskoj Nacionalnoj agenciji za borbu protiv zločina.

Iz Facebooka su poslije toga poslali izjavu u kojoj tvrde da su sve sadržaje koje im je BBC pokazao uklonili. BBC-jev direktor uredničke politike David Jordan rekao je da mu je cijeli razvoj događaj djelovao čudno. 'Dade se zaključiti da Facebookovi direktori ne žele razgovarati o tim problemima ili u najmanju ruku oklijevaju s rješavanjem tog problema', dodao je Jordan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:51