NAKON 75 GODINA

FOTO, VIDEO: POVRATAK CEPELINA Svakim testiranjem 'Aeroscraft' leti sve više i više

 Facebook/Worldwide Aeros Corp.
Kompanija Worldwide Aeros se sada nada da će se vratiti zračne brodove u pogon i pružiti revoluciju u prijevozu tereta.

Za cepeline, zrakoplove duguljastog oblika punjene plinom lakšim od zraka, nekad se smatralo da su budućnost zračnog prijevoza, no nakon velike nesreće 1937. godine kada se njemački komercijalni putnički cepelin Hindenburg zapalio pri slijetanju, na nebu nije viđen niti jedan i to punih 75 godina.

Američka kompanija Worldwide Aeros sada se nada da će vratiti zračne brodove u puni pogon i pružiti revoluciju u prijevozu tereta.

Ono po čemu se zračni brod Aeroscraft koji su napravili, razlikuje od drugih cepelina jest interni sustav održavanja balasta. Naime, posjeduje sustav kojim helij u komorama za uzgon može stlačiti natrag u spremnike, a komore ispuniti zrakom, te tako po potrebi mijenjati silu uzgona.

Novi cepelin može sletjeti bilo gdje, pa čak i na vodenu površinu, te također može poletjeti i sletjeti vertikalno, poput helikoptera, pa bi mogao lako doprijeti do područja ugroženih ratom ili prirodnim katastrofama.

Svakim testom, tvrde iz kompanije, novi cepelin diže se sve više i više, a zadnji put je testiran 7. rujna.

Vlada Sjedinjenih država projekt je potpomogla sa tri milijuna dolara, a novi cepelin bit će uskoro spreman za prvi duži testni let, piše Business Insider.

Iako se kreće mnogo sporije od normalnih zrakoplova, ide 185 km/h, sveukupno vrijeme leta moglo bi biti kraće jer kreće direktno s jedne lokacije na drugu. Worldwide Aeros tvrdi kako će Aeroscraft, koji je napravljen od materijala otpornog na metke, zainteresiranima biti dostupan do sredine 2015. godine i iznajmljivat će manji, koji može prenijeti 66 tona, za 25 milijuna dolara godišnje, odnosno veći, koji može prenijeti 250 tona, za 55 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:49