TESTITRALI SMO NAJNOVIJI PAMETNI SAT

GALAXY GEAR S: Pametni sat koji je ujedno i pravi telefon

Samsungov novi sat ima utor za SIM karticu za razgovore i SMS poruke

Samsung Galaxy Gear S je šesti pametni sat iz te tvrke u posljednjih godinu dana i pokazalo se da je ujedno i najbolji, čak i ako se izuzme stavka koja ga izdvaja iz mase: činjenica da se zahvaljujući vlastitom utoru za SIM karticu može koristiti kao samostalni telefon.

Parenje s telefonom

Nažalost, to ne znači da ga se ne treba spariti s pametnim telefonom, jer treba, i to s nekim od najnovijih modela iz Samsungove linije kako bi ga se uopće moglo pokrenuti, a kamoli iskoristiti sve njegove mogućnosti. Ako ga želite koristiti kao samostalni telefon, trebat ćete zasebnu SIM karticu. Telefonski razgovori se obavljaju preko ugrađenih zvučnika i mikrofona, što ne daje osobitu kvalitetu zvuka i vrlo brzo postane malo zamorno. Stoga je tu uvijek opcija Bluetooth slušalice. Međutim, kada je “otkačen” od svog pametnog telefona, onda možete zaboraviti na notifikacije s Facebooka, mailove i ostalo, ostaju samo poruke i pozivi.

Gear S radi na Samsungovu operativnom sustavu Tizen, što ga ograničava samo na aplikacije dizajnirane za Gear, a isključuje sve one napravljene za Android Wear.

Ono što je također relativna mana Gear S-a je njegova veličina: uistinu je ogroman. Premda se ne može poreći da je lijepo dizajniran, izgleda kao zaobljeni telefon prilijepljen na zglob. Dvoinčnom OLED zaslonu nema se što prigovoriti, u tipičnom Samsungovom stilu savršeno je oštar, napucan bojama i živ. Sat automatski budi kada se uređaj pokretom zgloba okrene prema licu.

Iako povelik, zaslon nije baš zahvalan za tipkanje poruka ili upisivanje brojeva. Tada je sve, naprosto, premalo. Sučelje je, inače, vrlo intuitivno; centar svega je sat, a povlačenjem od rubova ekrana prema sredini odlazi se u druge dijelove; notifikacije, aplikacije i ostalo.

Fitness aplikacije

Naravno, već u startu u Gear S je ugrađen set aplikacija za fitness i zdravlje, koje su prilično bolje od onih na prethodnim Samsungovim satovima. Može mjeriti broj prijeđenih koraka, duljinu vejžbanja, mjeriti otkucaje srca, pratiti spavačke navike, količinu UV zračenja...

Može se odrediti da li hodate, trčite, vozite bicikl... a Gear S sve to bilježi preko GPS-a. Baterija, ako se Gear S koristi kao telefon, ode prilično brzo, za jedan dan, ali bez korištenja 3G-a, da se razvući na dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:48