KAD ŠPIJUNI ŠPIJUNIRAJU ŠPIJUNE

IZRAELCI HAKIRALI KASPERSKY LAB I DOVELI GA U VEZU S RUSKIM ŠPIJUNIMA Sve informacije predali su Amerikancima: Za napad na firmu koristili Stuxnet?

 Sergei Karpukhin / REUTERS

Izraelska obavještajna agencija hakirala je 2015. godine rusku tvrtku za proizvodnju antivirusnih programa Kaspersky Lab, a zahvaljujući podacima koji su tada prikupljeni prekinuta je suradnja između Kaspersky Laba i američke vlade, piše The Guardian.

The New York Times izvještava da su izraelski špijuni prilikom hakiranja Kaspersky Laba otkrili da su ruski špijuni koristili alate tvrtke kako bi špijunirali američke špijune. Prikupljene informacije potom su predane Sjedinjenim Američkim Državama koje su u rujnu ove godine odlučile prekinuti suradnju s ruskom tvrtkom za antivirusnu zaštitu. U prosincu ove godine američka je vlada prestala koristiti antivirusne programe Kaspersky Laba.

Ovo je otkriće odgovorilo na neka pitanja o situaciji u kojoj se našla tvrtka koja se donedavno smatrala vrlo uglednom. Sjedinjene su Države naime prethodno sumnjale da je Kaspersky Lab, tvrtka koju je 1997. godine osnovao ruski državljanin Jevgenij Kasperski, upletena u napad na tvrtku koja je 2015. godine radila za Američku agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA). Osim toga, te su informacije navodno pomogle da se razbistri uloga Kaspersky Laba u ruskim špijunskim operacijima proteklih godina.

Hakiranje Kaspersky Laba, međutim, čini se, nije otkrilo je li ruska antivirusna tvrtka svjesno sudjelovala u ruskim špijunskim aktivnostima. Navodno nije otkriveno ni je li tvrtka uopće znala da su se njezini alati koristili prilikom ruskog špijuniranja američkih špijuna.

Rusija strogo kontrolira sve domaće i strane tehnološke tvrtke koje posluju unutar njezinih granica. U lipnju ove godine ruska je država počela tražiti izvorni kod određenih uvoznih računalnih programa kako bi se utvrdilo sadrže li "ulaze na stražnja vrata" koje bi strane obavještajne agencije potencijalno mogle koristiti za špijuniranje i prikupljanje podataka. Vjeruje se da Federalna sigurnosna agnecija Ruske federacije (FSB) sav taj izvorni kod skenira kako bi u njemu pronašla dotad nepoznate slabosti i eksploatirala ih za poboljšanje svojih sposobnosti hakiranja.

Kaspersky Lab je snažno odbacio sve teze o povezanosti tvrtke s hakerskim akcijama pod pokroviteljstvom države. "Kaspersky Lab nije sudjelovao u i nema saznanja o situaciji u pitanju", rekli su iz tvrtke za The Guardian. "Suprotno netočnim navodima u medijima, Kaspersky Lab nikada nije pomogao, niti će pomoći, bilo kojoj svjetskoj vladi da špijunira bilo koga. Programi Kaspersky Laba ne sadržavaju nikakve neprijavljenje mogućnosti poput "ulaza na stražnja vrata" jer bi takve mogućnosti bile ilegalne i neetične."

"Također, važno je napomenuti da Kaspersky Lab otkriva sve vrste prijetnji, uključujući i štetne programe koje je kreirala neka država, neovisno o tome kako su nastale i čemu služe. Tvrtka prati više od 100 naprednih i permanentnih opasnih činitelja i operacija, a posljednjih je 20 godina usredotočena na zaštitu ljudi i organizacija od takvih prijednji. Sjedište tvrtke ne mijenja tu misiju", rekli su još iz tvrtke.

Odnos između izraelske sigurnosne zajednice i tvrtke Kaspersky Lab je otprije napet, a prvi su se puta sukobili kada je Kaspersky Lab istraživao malware Stuxnet koji su SAD i Izrael koristili kako bi naštetili iranskom nuklearnom pogonu. Čak štoviše, čini se da je Izrael isti taj malware koristio kako bi 2015. godine hakirao rusku tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:17