FINALE U KÖLNU

JUTARNJI NA JEDNOM OD NAJSPEKTAKULARNIJIH DOGAĐAJA U ESPORTU NA SVIJETU Donosimo atmosferu s natjecanja koje uskoro dobiva i regionalnu inačicu

 Juraj Hrvoje Krašković
 

U njemačkom Kölnu jučer je započela velika završnica najvećeg svjetskog Counter-Strike turnira, ujedno i jednog od najspektakularnijih događaja u svijetu elektroničkog sporta. Osam prethodno kvalificiranih ekipa iz čitavog svijeta kroz tri se dana nadmeću za titulu najboljih i ukupan nagradni fond od čak 250.000 dolara.

Juraj Hrvoje Krašković

Impresivan prizor

Jučer smo doputovali u Njemačku, točnije Köln kako bismo vam iz prve ruke predstavili atmosferu s veličanstvenog trodnevnog spektakla koji se odvija u Lanxess areni pod nazivom – ESL One Cologne. Od šesnaest pozvanih timova koji su doputovali iz čitavog svijeta, samo osam najboljih je izborilo mogućnost da se natječu na ovom velebnom događaju pred više od 18.000 gledatelja i fanova koji su stigli s ciljem da podrže svoje CS:GO heroje. Teško je ne ostati zapanjen monstruoznom produkcijom koja je izgrađena kako bi na nekoliko dana ovu, inače klasičnu sportsku dvoranu, pretvorila u dom za sve zaljubljenike u elektroničke sportove.

Juraj Hrvoje Krašković

Vrtoglave novčane nagrade i milijunska gledanost

Već je poznato kako je industrija videoigara ogromna te je odavno premašila filmsku i glazbenu zajedno. Kao i svi drugi njezini segmenti, elektronički sport nezaustavljivo raste iz godine u godinu. Procjena je kako je vrijednost elektroničkog sporta u 2016. godini iznosila gotovo milijardu dolara i predviđa mu se rast od više od 35% godišnje u sljedećih 5 godina. Dio razloga za takvu ekspanziju ovog segmenta videoigara sigurno leži u publici koja taj sadržaj prati. Samo prošle godine natjecanja u esportu pratilo je više od 220 milijuna ljudi, pa je tako primjerice finalnu seriju svjetskog prvenstva u popularnom naslovu League of Legends uživo gledalo čak 36 milijuna ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, više nego finalnu seriju NBA (31 milijun ljudi) i MLB-a (22 milijuna).

Danas oko 15:00h uživo možete pratiti polufinalne okršaje četiri najbolja preostala tima.

Watch live video from ESL_CSGO on www.twitch.tv

U Kölnu trenutno situacija nije ništa drugačija. Iako se najbitniji mečevi turnira odvijaju u nedjelju, već prvi dan (petak) količina publike koju smo zatekli u Lanxess areni bila je impresivna, stoga ni ne sumnjamo kako će se u nedjelju tražiti mjesto više. Što se tiče ukupnog broja gledatelja koji cijelu stvar prati online ili putem televizijskih kanala radi se o milijunskim gledanostima, a reći ćemo kako je prošle godine događaj bio praćen s ukupno 28 milijuna sati preko servisa Twitch.tv.

Juraj Hrvoje Krašković

Juraj Hrvoje Krašković

Prošle je godine na međunarodnim esport natjecanjima ukupna novčana vrijednost nagrada za najbolje ekipe iznosila preko 80 milijuna dolara, a najvrednije su za natjecanja u videoigrama – DOTA 2, Counter-Strike i League of Legends.

Pobjednički tim ESL One Cologne turnira će osim velikog pobjedničkog pehara zaraditi i laganih 100.000 dolara od ukupnog nagradnog fonda.

Juraj Hrvoje Krašković

Domaći esportaši uskoro u borbi za čak 20.000€, a prijaviti se mogu svi!

Domaći esport fanovi uskoro će moći uživati u uzbudljivim mečevima regionalnih esport timova pod okriljem najveće i do sada najvrednije regionalne esports lige pod nazivom – Vip Adria League powered by ESL koja počinje za nešto više od mjesec dana, a čija će se velika live završnica odvijati na ovogodišnjem Reboot infoGamer sajmu u studenom.

Na konferenciji za medije prije nešto više od mjesec dana, Vipnet i ESL (najveća svjetska esport organizacija) potpisali su višegodišnji ugovor o partnerstvu i predstavili svoj prvi zajednički projekt – Vip Adria Ligu koja počinje u kolovozu. Najbolji igrači Counter-Strike: GO i League of Legends igara iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije imati će priliku u skorašnjim online kvalifikacijama osigurati svoje mjesto u velikom finalu te borbu za naslov i ukupan nagradni fond koji će iznositi impresivnih 20.000 eura. Nije loše, zar ne?

Liga će biti podijeljena u tri faze – online kvalifikacije, grupna faza i finale. Online kvalifikacije kreću uskoro, točnije 19.08. i traju do 9.rujna, a prijaviti se mogu svi. Naravno, samo najbolji prolaze dalje sve do velike završnice – na Reboot infoGamer sajmu na Zagrebačkom velesajmu od 21. do 26. studenog.

Na turnir se možete prijaviti OVDJE.

Juraj Hrvoje Krašković

Juraj Hrvoje Krašković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:02