24-SATNI HACKHATON

MEĐUNARODNO HAKERSKO NATJECANJE U SPLITU Pet mladih Splićana odnijelo prvu nagradu

Svih jedanaest timova koji su sudjelovali u Hackathonu dobili su isti zadatak iz stvarnoga života – napraviti mobilnu i internetsku aplikaciju

Pet mladih Splićana odnijelo je sinoć prvu nagradu na 24-satnom Hackathonu, međunarodnom programerskom natjecanju kojim je u ponedjeljak u Splitu započela start-up konferencija Shift.

U trećem ovogodišnjem izdanju Shift je privukao više od tisuću sudionika i – što je još važnije - predstavnike najpoznatijih svjetskih inkubatora i fondova, čija je ukupna imovina vrijedna oko milijardu dolara, kako navode organizatori. Shift je tako pretvorio Split u glavnu destinaciju jugoistočne Europe za poduzetničke projekte u razvoju koje traže izlaz na svjetsko tržište.

Svih jedanaest timova koji su sudjelovali u Hackathonu dobili su isti zadatak iz stvarnoga života – napraviti mobilnu i internetsku aplikaciju koja će tisućama zaposlenika i volontera International Medical Corpsa, neprofitne organizacije koja je trenutačno aktivna u 34 zemlje, omogućiti da u nekoliko klikova na terenu prijave razne incidente poput krađa ili razbojstava. Rok je bio samo 24 sata, a svi su timovi – ukupno više od 50 programera - nekoliko sati nakon završetka rada međunarodnom žiriju mogli prikazati funkcionalne, ili gotovo funkcionalne, aplikacije.

Splitski tim SDK, kojega čine Marko Matijević, Mislav Tomić, Ivan Maček, Bruno Bulić i Nebojša Veron, najbolje je ispunio svoj zadatak, čime su zaslužili novčanu nagradu u visini od pet tisuća dolara – i vrijedne poslovne kontakte. Svih petero završili su splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Svi rade, ali kažu kako koriste svaku priliku i za sudjelovanje na natjecanjima. Također, svih petero može se pohvaliti kako i sami vrlo ozbiljno rade na promociji svoje struke – aktivni su članovi splitske udruge mladih programera Dump koja redovito održava predavanja i radionice. Na njihovim predavanjima okupi se, kažu, i do 300 sudionika, a upravo je u tijeku jedna od njihovih radionica.

Organizatori Shifta, grupa mladih splitskih poduzetnika i programera, kažu kako su vrlo zadovoljni radovima stvorenim na Hackathonu. Na pitanje o pomalo nespretnim prezentacijama Ivan Burazin, jedan od organizatora, suvlasnik tvrtke Procedo, odmah staje u njihovu obranu.

- Pa to su programeri, i još nisu spavali cijelu noć – kaže Burazin, koji je, inače, i sam pokretač uspješnog projekta Codeanywhere, online servisa koji omogućava programiranje ‘u oblaku’ koji je privukao vrijedno ulaganje američke kompanije World Wide Web Hosting.

Shift se danas nastavlja novim natjecanjem - u sklopu Shift Challengea autori će predstaviti svoje poduzetničke ideje, a tri najbolja čeka nagradni fond od 15 tisuća dolara. U žiriju sjede stručnjaci koje se doista isplati impresionirati – predstavnici Y Combinatora i TechStarsa, dvaju vodećih svjetskih akceleratora (poduzetničkih inkubatora-mentorskih programa) i inozemnih medija poput TechChruncha, Entrepreneura i The Next Weba. Prošlogodišnji pobjednici Challengea, slovensko-hrvatski tim koji stoji iza Bellabeata, aplikacije što trudnicama omogućava da prate otkucaje srca fetusa u maternici, nedavno je dobio investiciju 4,5 milijuna dolara koja će im omogućiti razvoj projekta.

U četvrtak i petak na programu je konferencijski program na kojem će sudionici moći slušati izlaganja i dvaju najvećih ulagačkih zvijezda: Justina Kana iz Y Combinatora (koji je, prema neslužbenim informacijama, upravo prodao svoju tvrtku Twitch Googleu za milijardu dolara) i Semyon Dukach, generalni direktor bostonske podružniceTechstarsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 05:12