ODBROJAVAJU SE DANI

Munjevito brz iPhone 5 stiže u Hrvatsku već za mjesec dana?

Na valu neviđenog burzovnog uspona i upravo dobivene sudske parnice protiv najljućeg konkurenta, Samsunga, najvrednija svjetska kompanija, Apple, 12. rujna predstavit će i devet dana kasnije početi prodavati petu inkarnaciju iPhonea.

Kao i obično, tvrtka misterioznija od KGB-a u najboljim danima nije to najavila sama, nego je priča sklopljena u blogosferi od dosad poznatih fragmenata. Evo kojih: radnici Verizona i AT&T-a (telekom giganata koji dilaju iPhone u SAD-u) dobili su embargo na slobodne dane krajem rujna; Apple je za 12. rujna najavio tiskovnu konferenciju, što je uvijek dobra naznaka da nešto kuhaju; sve dosadašnje verzije iPhonea i iPada počele su se prodavati u petak - a petak je i 21. rujna.

Dobili parnicu

Naravno, kao što mudrijaši iz Cupertina nisu otkrili datum izlaska, tako nisu otkrili ni jedan drugi detalj o svom najvažnijem proizvodu, koji je prije pet godina promijenio ne samo sudbinu Applea nego i kompletnu telekomunikacijsku industriju. U skladu s time bujaju glasine, a kada se svi ti silni izvori spoje u jednu priču, otprilike se može pretpostaviti kako bi trebao izgledati i što bi u sebi mogao imati iPhone 5.

Kao prvo, budući da su ga na polju jačine procesora konkurenti već prestigli (poglavito Samsungova Galaxy S serija koja je pak ovih dana doživjela težak udarac jer je američki sud odlučio da je, otprilike, plagirani iPhone), Apple će pokušati peticu barem nakratko učiniti najbržim smartphoneom na tržištu.

Gotovo sigurno će se pridružiti trendu ugradnje čeverojezgrenih procesora, koji bi se, ako se nastavi dosadašnja nomenklatura, trebao zvati A6. O točnoj brzini frekvencije još se ne zna ništa pouzdano, iako pojedini blogeri barataju brojkom od 1,2 GHz. Nedvojbeno je da će iPhone podržavati 4G LTE standard, što će internetsku vezu učiniti munjevito brzom, čak 10 puta bržom u odnosu na prevladavajuću 3G mrežu.

Ovdje valja imati na umu da su hrvatski operatori početkom ove godine u većim gradovima uveli 4G LTE mreže, i to među prvima u svijetu, pa će se ta iPhoneova prednost moći maksimalno koristiti u nekim dijelovima zemlje.

Najveće promjene doživjet će vanjština uređaja. Apple, doduše, nikad nije bio sklon revolucionarnim zahvatima pa će i te promjene biti suptilne, osim kod jednog detalja: veličine.

Naime, ono što su obožavatelji godinama zazivali napokon će se ostvariti - iPhone će dobiti zaslon dijagonale 4 inča. A zahvaljujući novoj tehnologiji upravljanja na dodir, koja komprimira zaslon, iPhone 5 bit će tanji za čak dva milimetra u odnosu na prethodnika, dakle oko 7,4 milimetra.

Prema videoisječku koji je procurio u lipnju, iPhone petica će umjesto staklenog stražnjeg panela imati metalni oklop. Jedan izvor tvrdi da je riječ o aluminiju, drugi pak navodi specijalnu leguru zvanu Liquidmetal (tekući metal), koja bi trebala biti dvostruko čvršća od titana. Apple je, čini se, odlučio promijeniti oblik iPhoneova docka, odnosno utora za spajanje s računalom i punjenje, koji bi trebao biti znatno manji.

Misteriozan čip

Najviše prašine podigla je pak posljednja fotografija unutrašnjosti iPhonea 5, na kojoj se vidi misteriozan čip, navodno za NFC tehnolo-giju (Near Field Communication).

Riječ je o tehnologiji koja magnetskom indukcijom omogu-ćava bežičnu komunikaciju između dva elektronska uređaja, a čija najvažnija primjerna leži u plaćanju putem smartphonea. Iako su je u svoje uređaje već uveli Nokia, Samsung, Motorola i HTC, kao i uvijek, čeka se da Apple da svoju potvrdu NFC-ove vrijednosti.

U teoriji, ova bi tehnologija mogla u potpunosti eliminirati gotovinu, a za nju se zalažu gotovo sve velike kartičarske kuće. Međutim, puna implementacija NFC-a udaljena je još dobrih 5 do 10 godina, a pojedini blogeri tvrde da će Apple s time još pričekati, a kao dokaz navode kako sam podatak da će iPhone 5 imati metalnu poleđinu onemogućava korištenje NFC čipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:13