PRETHISTORIJSKA TEHNOLOGIJA

NOKIA 3310 SE VRATILA, ALI BOLJE DA NIJE Neke bi stvari trebale ostati u legendi, pogotovo kad imaju zbilja iritantnu pogrešku...

 REUTERS

Što su Ženeva, Pariz i Detroit za automobile, to su Las Vegas i Barcelona za mobitele. U gradu kocke, na megasajmu Consumer Electronics Show početkom svake godine, oni su utopljeni u moru silne potrošačke elektronike, dok su u katalonskoj prijestolnici oni ipak najveće zvijezde, piše Slobodna Dalmacija.

Mobile World Congress je "name of the game" i kraj veljače rezerviran je za sve aktualne novitete iz svijeta mobilne tehnologije. Počeo je u ponedjeljak i trajat će do četvrtka i svatko tko proizvodi bilo što vezano uz mobitele željet će biti tamo.

Ipak, valja napomenuti da postoji običaj velikih igrača (koji prate Appleov primjer) da svoje top-modele mobitela predstavljaju na posebnim događanjima. Svejedno je Barcelona preplavljena mobitelima svih oblika i veličina koji će diktirati trendove za ovu godinu.

Finska 'ciglica'

Hit prvoga dana MWC-a je povratak – Nokije. I to ne samo pametnih modela već i jedne istinske legende, modela 3310.

Naime, već je nekoliko godina ugašen mobilni odsjek finske Nokije, ali je prije nešto manje od godinu dana ekskluzivna prava za brend otkupila tvrtka HMD Global. Nije dugo prošlo i eto ih već s Android telefonima na kojima stoji slavni logo.

Kako bi lansiranje modela jednostavno nazvanih Nokia 3, 5 i 6 (logično, "šestica" ima najbolje performanse) prošlo što eksplozivnije, u HMD-u su napravili majstorski marketinški potez i odlučili (re)aktivirati legendu, neuništivu finsku ciglicu koja je i danas svima onima koji su je nekoć posjedovali i dalje iznimno bliska srcu.

Dizajnerski gledano, nova 3310 naslanja se na staru, iako je dosta ružnija. Nema govora o kakvom pametnom telefonu, već o dobrom jednostavnom i prokušanom receptu mobitela s "botunima". Zaslon je, doduše, u boji, TFT tehnologije s rezolucijom od 240X320 piksela. Što se interne memorije tiče, radi se o 16 megabajta, te ujedno raspolaže kamerom s bljeskalicom od čitava dva megapiksela.

Ako će netko kupiti ovaj model, vjerojatno će to napraviti ponajviše zbog toga što nosi ime Nokia 3310. Budući da mu se baterija može rastegnuti na desetak dana, vjerojatno će korisnicima ovo biti drugi telefon, onaj za rovovsko zvanje. S cijenom od pedesetak eura čini se isplativom kupnjom, pitanje je samo odgovara li razina kvalitete onoj otprije 17 i kusur godina.

Uz to, poprilični propust kod nove verzije je činjenica da s mobilnim mrežama komunicira koristeći iste frekvencije: 900 MHz i 1800 MHz, no riječ je o tipu 2G komunikacije koji se koristio prije pojave mobilnog interneta. U većini svijeta, primjerice SAD-u i Kanadi, ove frekvencije su već isključene, a polako ih isključuju i ostale zemlje koje ih još uvijek imaju.

Ako recimo Nokiju 3310 kupite i koristite u Hrvatskoj, odete li u neku od zemalja Sjeverne ili Južne Amerike, imate ćete potpuno neupotrebljivi mobitel koji se neće moći povezati na vezu.

Kako će se proizvođači pozabaviti ovim problemom preostaje vidjeti, ali nekako je bolje da neke stvari ostanu u legendi. Pogotovo ako se išlo u izradu modela koji je de facto prethistorijske tehnologije...

No, marketinški bum se čuo. Bravo za HMD!

Poker asova

LG je u Barceloni svijetu predstavio G6, i to je prva perjanica predstavljena na ovogodišnjem izdanju MWC-a. "Petica" nije tako dobro prošla na tržištu, te se radi o svojevrsnom popravnom ispitu za korejsku tvrtku. Modularnost možda nije mrtva, ali je pokopana. LG je zato išao za novim trendom rezanja svog nepotrebnog "mesa" oko zaslona, pa bi se za "šesticu" moglo reći da je cijela u zaslonu dijagonale 5,7 inča.

Sony je, pak, za MWC pripremio poker asova s kojim planira još više isprofilirati svoju ponudu. Tako su javnosti predstavljeni top modeli Sony Xperia XZ Premium, te Sony Xperia XZs.

Jasno je je, stoga, da će oznaku XZ nositi najbolji modeli japanskog proizvođača, s tim da je XZs negdje između medium i premium cjenovnog razreda. Modeli Sony Xperia XA1 i XA1 Ultra su namijenjeni mlađoj populaciji i trebali bi biti jeftiniji od onih iz XZ segmenta.

Samsung ne bi trebao ulaziti u nekakva predstavljanja novog Galaxyja S8, ali nitko mu ne brani da još malo zagolica maštu javnosti pokojim reklamnim videouratkom. No, zato je tu Samsung Galaxy Tab S3 koji dolazi sa S Pen stylusom. Zanimljivo je kako je ovdje dogovorena suradnja sa svjetski poznatim proizvođačem olovaka Staedtler, te je u ponudi i stylus koji izgleda baš kao i legendarna olovka. Samo je ne pokušavajte naoštriti...

Korejski elektronički div ujedno se u Barceloni pohvalio i hibridom tableta i prijenosnika, Samsung Galaxy Bookom, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:38