UŠLI U POVIJEST TELEKOMUNIKACIJA

NORVEŠKA POČELA GASITI FM RADIO Država će prelaskom na digitalno emitiranje sadržaja uštedjeti 182,4 milijuna kuna

Radijski voditelji Berith Olderskog i Geir Schau gase sjeverni dio norveške FM radio mreže
 NTB Scanpix / REUTERS

Norveška je u srijedu ušla u povijest telekomunikacija kao prva država koja je prestala emitirati sadržaj put FM radija, piše New York Times. Prelazak na digitalno emitiranje trebao bi rezultirati uštedama, no kritičari se boje da prelazak mogao negativno utjecati na male radio postaje i slušače u automobilima.

Norveški je parlament 2011. godine odlučio da će se u jednom trenutku prestati emitirati sadržaj putem FM radija, a 2015. godine je objavljen plan prijelaza.

U 11:11 sati u u srijedu 11. siječnja u Norveškoj je počelo postepeno gašenje FM radija. Prvi okrug koji će prestati s emitiranjem je Nordland, dok će u Oslu emitiranje prestati u rujnu ove godine. Norveška će u potpunosti ostati bez FM radija do 13. prosinca.

Ministarstvo kulture procijenilo je da će gašenjem FM radija uštedjeti 180 milijuna kronera (182,4 milijuna kuna). Uzimajući u obzir veličinu Norveške te njezin zemljopisni profil i činjenicu da u njoj živi relativno mali broj ljudi, skupo je nuditi i FM i digitalni signal.

Kritičari poteza rekli su da se gašenjem FM radiju potencijalnoj pogibiji izlaže vozače dva milijuna automobila koji u ovom trenutku nemaju digitalne radio prijamnike. Novi digitalni radio košta otprilike 2.000 kronera (2.027 kuna).

FM radio je u Norvešku stigao tijekom 50-ih godina 20. stoljeća i Norveška je jedina država na svijetu koja je prestala emitirati putem FM radija. Velika Britanija, Švicarska i Danska su također razmišljale o prestanku emitiranja, no nisu još donijele konačnu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:44