POISON IVY

Otkriven ozbiljan sigurnosni propust u Internet Exploreru: Njemačka vlada zatražila od korisnika da ga prestanu koristiti

 YouTube

FRANKFURT/BOSTON - Njemačka vlada zatražila je od korisnika da privremeno ne koriste Microsoftov Internet Explorer nakon otkrića virusa koji pogađa taj preglednik a na koji još nije nađen odgovor.

Sigurnosni problem, koji pogađa stotine milijuna preglednika Interner Explorer u cijelom svijetu, javno je obznanjen ovoga vikenda. Savezni ured za informatičku sigurnost njemačke vlade (BSI) rekao je da je upoznat s hakerskim napadima te da je dovoljno privući korisnike na mrežnu stranicu gdje su hakeri postavili software koji koristi propust u programu preglednika kako bi zarazili računalo.

"Treba se pribojavati brzog širenja koda", rekla je njemačka vlada u izjavi. BSI savjetuje korisnicima da koriste druge preglednike dok proizvođač ne napravi zaštitu.

Dužnosnici Microsofta nisu odgovorili na upit o potezu njemačke vlade. Microsoft je objavio da će na svojoj internetskoj stranici savjetovati korisnike kako da instaliraju sigurnosnu zakrpu kao privremenu mjeru, dok tvrtka trajno ne riješi problem i na tržište plasira potpuno zaštićenu verziju Explorera. Microsoft nije rekao koliko će za to biti potrebno vremena no nekoliko stručnjaka za računalnu sigurnost je reklo da programsku "zakrpu" očekuju u roku od tjedan dana.

Virus su stručnjaci Microsofta otkrili u petak kada je jednome od njih računalo zaraženo malicioznim softverom Poison Ivyjem, koji hakeri koriste kako bi preuzimali podatke s osobnih računala. Analizom je utvrđeno je da je Poison Ivy u računalo ušao preko dosad nepoznata virusa u Exploreru.

Internet Explorer drugi je najkorišteniji preglednik na svijetu, s 33 posto učešća na tržištu, odmah iza Googleova Chroma koji ima postotak više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:27