INOVACIJA

'OVO JE REVOLUCIJA, SVETI GRAL!' Je li konačno osmišljena metoda kojom će se zauvijek stati na kraj ćelavosti?

 energyy/iStock

L'Oreal tvrdi da bi se folikule kose stvorene procesom sličnim 3D printanju mogle jednog dana koristiti kao implantati, piše BBC. Tvrtka za kozmetiku će u razvoju te tehnologije surađivati s Poietisom, francuskom tvrtkom za bio-printanje koja je razvila poseban oblik laserskog printanja za predmete na bazi stanica.

Folikule kose se na ovaj način do sada nisu proizvodile te tvrtke očekuju da će biti potrebne najmanje tri godine da bi se proces prilagodio kosi.

L'Oreal prilikom istraživanja i razvoja svojih proizvoda već koristi 3D printanu kožu. 'Ako uspijemo bio-printanjem dobiti folikulu kose, povećat ćemo naše znanje biologije kose te ćemo rasvijetliti neke misterije povezane s rastom i gubitkom kose', rekao je Jose Cotovio, direktor za istraživanje i inovacije u L'Orealu.

Prvotni je plan da se umjetne folikule koriste za testiranje proizvoda, dodao je. 'Gubitak kose je vrlo emotivna stvar, za neke i jako uznemirujuća. Ako uspijemo razviti tehnologiju kojom bismo se mogli boriti protiv toga, to bi bilo revolucionarno', kaže Cotovio. 'Sljedeći je korak ispitivanje mogućnosti transplantiranja takve kose. To je sveti gral.'

Tehnika koju je Poietis razvio drukčija je od uobičajenih tehnika 3D printanja. Većina 3D printera istiskuje tintu kroz mlaznicu, dok Poietisov sustav uz pomoć lasera gradi tkivo. Poietisov sustav prvo izradi digitalnu kartu tkiva te se ta digitalna karta potom pretvori u upute za printer koji kapljice 'bio tinte' na bazi stanica slaže jednu na drugu kreirajući slojeve na putu do gotovog predmeta.

Poietis kaže da su ovom tehnikom već isprintali hrskavice i druge vrste stanica.

Međutim, dobrotvorna udruga Alopecia UK nije toliko entuzijastična. 'Ohrabrujuće je znati da tvrtke kao što je L'Oreal ulažu u tehnologiju koja bi mogla pomoći onima koji se bore s gubitkom kose', rekla je glasnogovornica udruge Amy Johnson.

'No, smatramo da je prerano da bismo se uzbuđivali oko mogućih implikacija razvoja takve tehnologije. U ovom je trenutku nejasno hoće li se uz pomoć te tehnologije moći pomoći svima koji imaju poteškoća s gubitkom kose. Također, nejasno je tko će si takve tretmane moći priuštiti zbog visokih troškova postojećih tretmana protiv gubitka kose. Pobliže ćemo pratit ćemo razvoj ove tehnologije', izjavila je Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:10