RECENZIJA

Pametni telefon i sat koji non-stop prate zdravlje svog vlasnika

Samsung je na top-modelu Galaxy S5 pojednostavio korisničko sučelje i dodao nešto snažniju bateriju

Po ustaljenom Samsungovu običaju, nova generacija njihova top-modela pametnog telefona Galaxy S5 nije donijela velike promjene u fizičkom izgledu, ali su zato ispunili većinu obećanja koja su dali prije nego što je uređaj pušten u prodaju: izdržljivija baterija, bolja kamera, jednostavnije i uglađenije korisničko sučelje, skener otisaka prstiju i orijentiranost na fitness aplikacije.

U sve to smo se uvjerili testirajući najnoviji Samsungov flagship, i to u paru s novom generacijom njihova pametnog sata - Galaxy Gear Neo.

Golf-loptica

Jedina razlika u fizičkom izgledu S5-ice u odnosu na prethodnika je nešto kockastija forma i plastična poleđina s rupicama nalik onima na golf-lopticama, zahvaljujući čemu je uređaj vodonepropusan prema standardu IP67 do dubine od jednog metra, najdulje pola sata. Zbog toga je na utor punjača dodan poklopac koji mora biti zatvoren (pomalo neobično, utor za slušalice nema nikakav poklopac, ali je svejedno vodootporan). Također, u odnosu na S4 je 5 milimetara dulji, 3 širi i 0,2 deblji te 15 grama teži. S četverojezgrenim Qualcomm Snapdragon 801 procesorom koji kuca na solidnih 2,5 GHz, 2 gigabajta RAM-a i grafičkom jedinicom Adreno 330 na 578 MHz S5 bi na papiru trebao biti zvijer od telefona - što uglavnom i jest - ali ponekad je znao neobjašnjivo zaštekati, pa se čak i srušiti. Čak i kod nekih vrlo jednostavnih igrica, čija je grafika na trenutke znala trzati i zamrzavati se.

Baterija S5-ice je iznimno moćna; bez obzira na to koliko je opteretili, teško ćete je iscijediti do kraja dana, a uz umjerenu uporabu čak se može dogurati i do sljedećeg. Naravno, baterija kapaciteta 2800 mAh je izmjenjiva, a uz nju se nalazi i utor za SD kartice kapaciteta do 128 gigabajta. Kamera razlučivosti 16 megapiksela daje odlične dnevne fotografije, ali noćne nisu na razini nekih od konkurenata, a i autofokus ponekad zna neobjašnjivo zablesirati.

Budući da je zaslon mrvicu veći od S4, gustoća piksela je nešto manja od prethodnika, ali je sveukupni dojam o ekranu izvanredan. Mnogo je svjetliji, vidljiv čak i na direktnom suncu i iz gotovo svih kutova, a čak je i uobičajena Samsungova navada pretjerane saturacije boja malo umirena. Postoji i pet načina prikaza ekrana: Professional Photo, Cinema, Dynamic, Adapt i Standard, koji mijenjaju omjer boja.

Pokušaji i promašaji

Iako Samsungov čitač otisaka prstiju može biti korišten za više funkcija nego onaj na iPhoneu 5S, njegovo je korištenje - barem u početku - živa muka. Nakon što sam spremio svoja tri otiska, trebalo mi je nekoliko dana pokušaja i promašaja da ih S5 počne prihvaćati - stalno su stizale frustrirajuće poruke - svajpajte desno, svajpajte lijevo, sporije, brže, preko cijele tipke... Nakon nekoliko promašaja, mora se unijeti rezervna šifra da bi se telefon otključao.

Samsungov softver TouchWiz, baziran na Androidu 4.2.2. KitKat, ovaj je put dobio malo opsežniju nadogradnju nego što je to bilo prije. Sve izgleda mnogo jednostavnije, modernije, ima i novi font. Pomalo je neobično, doduše, što postoji više verzija aplikacija za iste funkcije - dva internetska preglednika, dvije fotogalerije, tri aplikacije za poruke, dva app storea, dva muzička reproduktora... Ponajbolji dio softvera je onaj posvećen fitnessu i zdravlju koji - u kombinaciji s možda i nepotrebnim skenerom otkucaja srca - konstantno prati zdravstveno stanje korisnika, kao i njegove fizičke aktivnosti.

Male dimenzije

To je posebice korisno ako se koristi u kombinaciji s nekim od pametnih satova, poput Galaxy Gear 2 Neo, koji smo također testirali (taj model, za razliku od “običnoga” Geara 2, nema kameru, nego IC predajnik, koji služi kao fantastičan univerzalni daljinski, baš kao i onaj na S5-ici). Sat ne samo izgledati mnogo bolje od svog prethodnika (jedino bi kopča mogla biti kvalitetnija), nego je napokon proizvod koji ima smisla. Zaslon je izvrstan i unatoč malim dimenzijama vrlo ga je lako koristiti. Kada se Bluetoothom poveže s bilo kojim Galaxyjem, sve dok je u njegovu dometu (a to je, po mom iskustvu, 40-ak metara) putem Geara se može telefonirati, čitati mejlove i poruke. I Gear ima mjerač otkucaja srca, kao i sve ostale fitness aplikacije poput pepdometra i sličnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:11