TRENDOVI

POGLED U 2017. TOP 10 gadgeta godine... i jedna velika igračka

Xbox Project Scorpio

Koji će biti dominantni trendovi u tehnologiji u 2017. godini najbolje će se vidjeti na sajmu CES koji za nekoliko dana počinje u Las Vegasu, no najvažniji obrisi već se znaju. Glavne teme i gadgeti svakako će biti virtualna i proširena stvarnost, uz nebrojene tvrtke koje izrađuju kamere, VR setove i dodatke; zatim virtualni asistenti po uzoru na Amazonov Echo i Googleov Home, kao i oni mobilni poput Sirija; međusobno povezivi kućni uređaji; sve vrste gadgeta za fitness, zdravlje, ljepotu, bebe; stotine i stotine uređaja iz 4K svijeta; uređaji namijenjeni sigurnosti; prve veće demonstracije 5G tehnologije. Definitivno se puno očekuje od Appleova iPhonea na 10. godišnjicu tog uređaja koji je stvorio eru modernih pametnih telefona, a Apple još treba osvježiti iPad i iMac. Puno se očekuje i od Samsungova top modela Galaxy S8, nagađa se da će Google izbaciti svoj prvi pametni sat...

DJI Inspire 2

DJI Inspire 2

Ovaj dron ima visoku cijenu s razlogom - leti brzinom od 108 km/h, autonomija mu je 27 minuta i ima dvije kamere. Glavna, s izmjenjivim lećama, ovješena je na “gimbal” i snima 4K i 5,2K video u krugu od 360 stupnjeva, a druga je fiksna, za pilota.

mjesec izlaska: siječanj

Cijena: 3000 eura

LG PJ9

LG PJ9

Iako je ovaj LG-jev levitirajući zvučnik više “gimmick” nego revolucionaran uređaj, ipak ima neke iznimne značajke: odašilje zvuk u krug od 360 stupnjeva, može ostati u zraku 10 sati, a sam se spušta na punjenje na postolje koje je ujedno i punjač i subwoofer.

mjesec izlaska: siječanj

Cijena: nepoznata

Sasmungov savitljivi smartphone

Samsung savitljivi laptop

Korejska tvrtka prijavila je patent preklopnog pametnog telefona sa savitljivim ekranom, a navodno bi ta tehnologija mogla biti iskorištena za njihov top model Galaxy Note 8 (priložena fotografija je neovisni koncept). Nagađa se da tvrtka želi više riskirati sa svojim telefonima nakon fijaska s Noteom 7.

Datum izlaska: nepoznat

Cijena: nepoznata

TPCAST za HTC Vive

TPCAST za HTC Vive

Iako je VR sustav HTC Vive na tržištu već neko vrijeme, mnogima smeta to što moraju biti povezani s računalom putem kablova. Tu u priču ulazi TPCAST, koji se stavi na vrh Vivea i radi kao baterija i predajnik pa kablovi nisu potrebni. Autonomija je 90 minuta, a latencija (kašnjenje slike) samo 2 milisekunde, što bi jamčilo da neće biti mučnine.

mjesec izlaska: veljača

Cijena: oko 200 eura

Here One

Here One

Bežične slušalice polagano postaju novi standard (hvala Apple), a Here One imaju mogućnost “adaptivnog slušanja”, pomoću čega se mogu izolirati pojedine frekvencije pa se može čuti samo ono što stvarno želimo čuti.

Datum izlaska: siječanj

Cijena: 280 eura

iPhone 8

iPhone 8 koncept

Na njegov deseti rođendan od iPhonea se očekuju velike stvari: povratak staklenom kućištu, bežično punjenje, OLED zaslon, micanje tipke “home”, ugrađena proširena stvarnost... (priložena fotografija je neovisni koncept).

mjesec izlaska: rujan

Cijena: nepoznata

Xbox Project Scorpio

Xbox Project Scorpio

Microsoftova igraća konzola nove generacije trebala bi biti pet puta snažnija od sadašnjeg Xboxa One (i snažnija od svoga glavnog rivala, Sonyjeva PlayStationa 4 Pro), s grafičkom jedinicom od 6 teraflopa trebala bi biti osposobljena za virtualnu stvarnost i 4K reprodukciju te podržavati postojeće igrice i periferiju Xboxa.

vrijeme izlaska: Božić

Cijena: od 600 USD

Cowa Robot

Cowa Robot

Aluminijski kovčeg od 4,5 kilograma možda jest neobičan izbor za jedan od gadgeta godine, ali ne ako se zna da ima bateriju od 100Wh i utor za SIM karticu. To u praksi znači da se može samostalno kotrljati 20 kilometara po punjenju, pratiti vas, doći do vas na poziv i da je gotovo nemoguće izgubiti ga.

Cijena: 699 USD

dostupan isključivo

za narudžbe

Nintendo Switch

Nintendo Switch

Switch je hibridni uređaj - kućna igraća konzola koja se može koristiti s televizorom, ali može biti i prijenosnik. Sastoji se od više komponenti: tijelo konzole je svojevrsni tablet, tu je zatim postolje, kao i kontroler (pod nazivom Pro Controller). To je možda i najzanimljiviji dio uređaja, jer ima odvojive lijevu i desnu stranu, koje se zovu Joy-Con. Igrice dolaze na karticama nazvanima GameCard, a iako se još se ne zna broj naslova koji će se moći igrati na Switchu, zasad su tu Zelda i Skyrim.

mjesec izlaska: ožujak

Cijena: oko 200 eura

Xiaomi Mi Mix

Xiaomi Mi Mix

Smartphone kineske tvrtke - dizajniran u suradnji s Philippeom Starckom - ponajbolji je primjer “bezel-less” telefona, uređaja izrađenih gotovo bez okvira. Njegov 6,4-inčni Full HD zaslon prostire se po skoro cijelom prednjem dijelu uređaja, samo uz malu “bradu” na donjem dijelu. Unutra skriva ponajbolje komponente - procesor Snapdragon 821, 4 GB RAM-a, 128 GB interne memorije, 16-megapikselna kamera...

mjesec izlaska: ožujak

Cijena: od 500 eura

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Iako je vrlo upitno hoće li ga Tesla uspjeti proizvesti na vrijeme, prosinac i dalje stoji kao početak isporuke njihova dosad najjeftinijeg automobila, nazvanog Model 3. Dosad je prednaručeno više od 400 tisuća primjeraka električnog automobila koji bi trebao ubrzavati do 100 km/h za manje od 6 sekundi i imati doseg od oko 350 kilometara, kao i “ludicrous mode” poznat s Modela S i X za sulude brzine.

izlazi: krajem godine

Cijena: od 35.000 USD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:02