UMIROVLJENJE

Posljednje zbogom (još jednom) Microsoftovom pregledniku Internet Explorer

Ilustracija
 2020web/Alamy/Alamy/Profimedia
Njegova zamjena, Microsoft Edge, kompatibilan je s Internet Explorerom te će i dalje funkcionirati

Microsoftov Internet Explorer konačno se povlači sljedeće godine nakon više od 26 godina službe, kaže tehnološki div, piše BBC.

Veteranski web preglednik objavljen je sa sustavom Windows 95.

Više se neće pojavljivati ​​na potrošačkim verzijama sustava Windows 10 nakon lipnja 2022., napisao je Microsoft na blogu.

Tehnički div ukida stari preglednik već nekoliko godina - no 2019. za njega je iz sigurnosnih razloga morao izdati hitnu zakrpu.

Tada se procjenjivalo da ga još uvijek koristi oko 8 posto ljudi.

Njegova zamjena, Microsoft Edge, kompatibilan je s Internet Explorerom koji će i dalje funkcionirati.

'Brže, sigurnije'

Neke vrlo stare web stranice - i što je presudno, interni alati nekih kompanija - izgrađeni su na starijoj web tehnologiji, koju moderni preglednici imaju problema obrađivati.

Na svom blogu, voditelj programa Microsoft Edge, Sean Lyndersay, napisao je da je noviji preglednik nudi 'brže, sigurnije i modernije iskustvo pregledavanja', a sada je i sposobniji za upravljanje starijim aplikacijama.

U zasebnom postu koji se bavi tim pitanjima, Microsoft je pojasnio da će biti nekih iznimki od umirovljenja, uključujući i starije verzije Windowsa.

Između 2000. i 2005. Internet Explorer uživao je 90 posto tržišnog udjela (Google Chrome je danas najkorišteniji preglednik). No 2013. Microsoft je kažnjen s 731 milijunom američkih dolara jer nije promovirao alternativne preglednike unutar svog operativnog sustava Windows.

Uveo je pop-up prozor 'izbor preglednika' 2010. godine, ali značajka je ukinuta u nadogradnji sljedeće godine. Microsoft je rekao da se to dogodilo greškom.

Novi font

Osim toga, u travnju ove godine Microsoft je objavio da planira promijeniti zadani font, koji je Calibri na svim njihovim proizvodima od 2007. godine.

Poziva korisnike da glasaju za svog favorita od pet kandidata i kaže da će najpopularniji biti uvršten u novi izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:50