IZ SAD ZA FARMERON

Priča o SVJETSKOM USPJEHU mladih osječkih programera: Hrvatski startup dobio 1,4 milijuna dolara!

ZAGREB - Hrvatska startup tvrtka Farmeron, koja stoji iza istoimenog softverskog alata namijenjenog analiziranju proizvodnje na farmama, prošlog je tjedna osigurala 1,4 milijuna dolara primarne investicije namijenjenih daljnjem razvoju tog proizvoda.

Dodatna ulaganja

Riječ je o takozvanom seed ulaganju, koje karakterizira to što u njemu sudjeluje više fondova i pojedinaca uvjerenih u uspjeh projekta, kao i to šro se, zapravo, radi o prvom investicijskom ciklusu, zahvaljujući kojem bi projekt trebao “proklijati” (riječ seed znači sjeme, sijati…), odnosno dovoljno se osamostaliti da se u budućnosti sam financira ili osigura dodatna, znatno veća ulaganja.

Farmeron dolazi iz Osijeka, a nastao je kao ideja njegova pokretača, Matije Kopića, koji je napravio softverski alat s kojim je na farmi vlastite obitelji želio srezati trošak praćenja proizvodnje mlijeka.

Aplikaciju je potom, zajedno s kolegama koji su mu se prodružili, dalje razvijao te je ona s vremenom prerasla u razrađeni sustav koji poljoprivrednicima, osobito stočarima, pomaže pri optimizaciji vođenja farme te proizvodnji svih dobara kojima farma raspolaže.

Sustav je zamišljen tako da radi “u oblaku”, što znači da je, onima koji ga koriste, dostupan u svakom trenutku, s bilo kojeg mjesta na svijetu i s bilo kojeg digitalnog uređaja spojivog na internet.

Već sada se Farmeron koristi na 450 farmi u 14 zemalja, a ova mlada osječka tvrtka koja nema ni deset djelatnika - a uz to su svi mlađi od 30 godina - potpisala je ugovor i s njemačkim Neelsen Agrarom koji će njihov sustav koristiti na svojim golemim farmama, čime će se broj zemalja u kojima će se ovaj softver koristiti više nego udvostručiti. Nimalo stoga ne čudi interes američkih investitora koji su za daljnji razvoj Farmerona odlučili prikupiti gotovo osam milijuna kuna.

Prvi ‘javni nastup’

Fondovi koji stoje iza ove investicije su prije svega NextView Ventures i SoftTechVC, oba iz Sjedinjenih Država, ali i popularni Seedcamp koji redovito održava regionalne skupove na kojima se startupi mogu predstaviti i tako postati vidljivi zainteresiranim “seed” investitorima.

Farmeron je tako svoj prvi “javni nastup” imao upravo na lanjskom Seedcampovu okupljanju u Ljubljani. Uz spomenute fondove, u ovom ulaganju sudjeluje ih još nekoliko, kao i nekoliko takozvanih poslovnih anđela.

Novi djelatnici

Zahvaljujući dobivenom novcu, Farmeron će zaposliti i nove djelatnike, kako u Osijeku tako i u svojoj podružnici u SAD-u, a zanimljivo je da svojim djelatnicima osigurava besplatnu hranu i piće, fleksibilno radno vrijeme i godišnje odmore, mogućnost dobivanja udjela u tvrtki, odabir bilo kojeg računala koje žele te iPhone ili iPad a petkom - pivo i rakiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:36