KIBERSIGURNOSNI PAKT

PUTIN U RUSIJU DONOSI KINESKI FIREWALL Kremlj se udružio s kineskim vlastima kako bi mogao bolje kontrolirati korisnike interneta

Vladimir Putin (L), Xi Jinping (D)
 REUTERS, HANZA MEDIA

Rusija već neko vrijeme radi na uvođenju elemenata kineskog Velikog Vatrozida u 'Crveni Web', ruski sustav za filtriranje i kontrolu interneta, piše The Guardian. Ovaj potez dio je velike cyber suradnje između dvije velesile.

Podsjećamo, početkom studenog Rusija je blokirala društvenu mrežu LinkedIn s opravdanjem da može biti korištena kao alat za špijuniranje.

Prije tog poteza, ranije u studenom, najavljen je i zakonski prijedlog koji će Kremlju dati primat kada se radi o ruskom kiberprostoru - infrastrukturi, domenama i međugraničnim optičkim kablovima koji čine kostur interneta.

Tijekom ljeta u Rusiji je uveden i Jarovajev zakon, mjera koja predviđa da ruske telekomunikacijske tvrtke i tvrtke pružatelji internetskih usluga čuvaju podatke o svojim korisnicima šest mjeseci, a metapodatke tri godine.

Grupa dužnosnika koju čine djelatnici sigurnosnih službi i Kremlja strahuje da bi se internet mogao koristiti za mobilizaciju disidenata te širenje opasnih ideja i informacija pa traže načine da se u kriznim situacijama ograniči komunikacija internetom.

Rusija i Kina blisko surađuju na kreiranju ove strategije te su se s tim ciljem nekoliko puta tijekom godine sastali. Na prvom sastanku u travnju sastali su Lu Wei, vodeći čovjek kineskog državnog ureda za internetske informacije, Fang Binxing, tzv. 'otac Velikog Vatrozida' i Igor Ščegolev, savjetnik predsjednika Putina za pitanja o internetu te bivši ministar komunikacija.

Prije toga se početkom godine tajnik Ruskog sigurnosnog vijeća Nikolaj Patrušev sastao s članovima kineskog političkog biroa kako bi diskutirali o informacijskoj sigurnosti. U lipnju je Putin u Pekingu potpisao zajednički komunike o kiberprostoru.

Rusija najviše od svega želi kinesku tehnologiju budući da zbog sankcija ne mogu koristiti zapadnu, a čini se da je Kina spremna pomoći Kremlju.

Rusi naime nisu dostatno opremljeni da bi obrađivali podatke koje kane prikupljati i arhivirati u sklopu Jarovajevog zakona. U kolovozu su mediji izvjestili da je Bulat, ruski proizvođač telekomuikacijske opreme, pregovarao s Huaweijem o kupovini tehnologije za izvršenje zahtjeva iz Jarovajevog zakona.

'Huawei je suštinski gledano produžena ruka države, bez obzira na to tko je nominalni vlasnik tvrtke', rekao je Gordon Chang, autor knjige 'Nadolazeći kolaps Kine'. 'Podrijetlo tvrtke je mutno, rast joj je prebrz s obzirom na to da se radi o privatnoj tvrtki u Kini. Državni dužnosnici podržavaju Huaweijeve napore i niti jedna se državna tvrtka s njima ne natječe za poslove, što je vrlo indikativno.'

Rusija očito ne vidi drugi način za provedbu ove strategije osim ove koja uključuje suradnju s Kinom. 'Kina ostaje naš jedini ozbiljni saveznik', rekao je izvor u ruskom IT sektoru. Izvor je dodao da se Rusija 'aktivno prebacuje na kineski' unatoč najboljim naporima da vlastitim proizvodima popuni prazninu koju su proizvele sankcije koje su Kremlju nametnule zapadne zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:52