CES 2017.

SAJAM TEHNOLOŠKIH INOVACIJA KOJI NUDI POGLED U BUDUĆNOST Digitalni asistenti, roboti, virtualna stvarnost i nosiva tehnologija dominirat će sajmom

 Steve Marcus / REUTERS

Na ovogodišnjem sajmu tehnoloških inovacija Consumer Electronics Show 2017. u Las Vegasu tehnološki giganti i tek pokrenuti start-upi pokazat će posjetiteljima svoje vizije budućnosti potrošačke elektronike, piše BBC.

Ovogodišnje će sajam svakako obilježiti izlagači iz Kine, kojih se čak 1.300 registriralo za pojavljivanje i predstavljanje svojih proizvoda na CES-u.

'Svake godine na CES-u susrećem ljude koji rade na tehnologiji koja utječe na naše živote i na (CES-u) je doslovno svaki segment industrije zastupljen', kaže Robert Scoble, vlasnik bloga Scobleizer.

Glasovno upravljanje i druga nova sučelja

Alexa, Cortana i Googleov virtualni asistent oštro će se boriti za pravo da vam pomažu u svakodnevnom životu. Tvrtke žele da njihovi asistenti upravljaju svim uređajima koje koristite u kućanstvu, a i izvan njega. Svi proizvođači predstavit će na CES-u slušalice i zvučnike koji bi trebalo to olakšati, dok francuski start-up Bixi želi da svoj dom kontrolirate neverbalnim gestama i pokretima ruku.

Austrijska tvrtka Blitab predstavit će taktilni tablet za slijepe i slabovidne osobe koji na svojoj responzivnoj površini iz pomoć malih mjehurića stvara tekst na Brailleovom pismu.

Hoće li 2017. biti godina robota?

Iako smo daleko od suživota s robotima kakav gledamo na filmu ili televiziji, londonski Emotech razvija robota koji bi trebao svima olakšati život. Ime mu je Olly i dolazi s pametnim asistentom koji može prepoznati svakog člana obitelji te mu se prilagoditi.

Osim Ollyja, u kojeg su Kinezi već investirali 10 milijuna dolara, na CES-u će biti predstavljeni i modularni roboti koji će se moći nadograđivati i preslagivati kako bi ispunjavali što je više moguće uloga i funkcija.

Zdravlje i nosiva tehnologija

Tehnologija u službi zdravlja postaje sve naprednija, a mnogi koji se njome bave kažu da im je cilj stvoriti uređaj koji bi nalikovao Trikoderu iz SF serije Star Trek - sve-u-jednom detektor zdravstvenih problema.

Tako će na CES-u biti predstavljeni mjerači razine alkohola u krvi, čitači stanja na vitalnim organima, nosivi prsluk za starije osobe s ugrađenim zračnim jastucima na području kukova. Francuska tvrtka Wair predstavit će šal koji služi i kao filter za zrak.

Televizija

OLED televizori još uvijek nisu postali standard zbog visoke cijene proizvodnje, nemogućnosti reproducira svjetlost kao LED uređaji i gubitka detalja u sjenama zbog 'drobljenja crne'.

Na CES-u će proizvođači predstaviti modele koji bi se trebali bolje nositi s detaljima na slabo osvijetljenim scenama, a postoje naznake da i cijene OLED televizora trebale ići dolje.

LG, dosadašnji proizvođač svih OLED panela na svijetu dobio je konkurentna u vidu kineske tvrtke BOE. Na pomolu je, čini se, rat različitih formata tehnologije visokog dinamičkog raspona boja (HDR).

Pametne kuće i internet stvari

Premda nije jasno koliko će se ljudima kvaliteta života poboljšati ako budu koristili skener za smeće koji će naručivati nove zalihe stvari koje ste upravo bacili ili ako aparat za aromaterapiju budu kontrolirali uz pomoć pametnog telefona, internetizacija stvari svakako je generirala dosta zanimljivih ideja tijekom godina.

Jedan od uređaja koji je najviše profitirao od tehnoloških napredaka je skromni hladnjak. LG će ove godine predstaviti model koji aktivira proces sterilizacije kada osjeti probleme s temperaturom i/ili vlagom. Britanski Fridgecam nadgleda vaš frižider te vam javlja kada ste ostali bez nečega.

Kod svih ovih inovacija još uvijek postoje pitanja oko privatnosti i sigurnosti te će se na CES-u mnogi baviti rješavanjem tih problema.

Virtualna i proširena stvarnost

Kako je većina uređaja za virtualnu stvarnost stigla na tržište, na ovogodišnjem CES-u fokus bi trebao biti na sadržaju i poboljšanju iskustva.

Kontrola kretanja u virtualnoj stvarnosti bit će u fokusu, a Fove će predstaviti senzore koji će dopustiti korisnicima da akciju kontroliraju kretanjem očiju.

Proširena stvar još nije na razini virtualne pa se tu očekuje daljnje pojašnjavanje mogućnosti koje ona nudi.

Transport

Automobili s autopilotom kakve se može vidjeti u filmovima i na televiziji još će neko vrijeme biti stvar fikcije, no da je fikcija svake godine sve bliža stvarnosti. Nvidia, Intel i Qualcomm predstavit će procesore i 5G čipove koji bi trebali biti srce revolucije autonomnih vozila.

Veliki igrači će predstaviti nove načine za komuniciranje s automobilom, a tajnovita tvrtka Faraday Future dolazi pokazati da je ozbiljan konkurent Tesli na polju električnih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:02