NANO-SIM

Trend smanjivanja se nastavlja, uskoro još manje SIM kartice

Zamijenit će micro SIM kartice koje je prvi počeo koristiti Apple na iPhoneu 4, a nakon toga su i ostali proizvođači krenuli s tom praksom

Četiri velike kompanije, RIM , Motorola , Apple i Nokia napokon su pronašle zajednički jezik oko standarda i izgleda novih SIM kartica.

Nove nano-SIM karitce imaju dimenzije 8 x 12 milimetara, a zamijenit će micro SIM kartice koje je prvi počeo koristiti Apple na iPhoneu 4, a nakon toga su i ostali proizvođači krenuli s tom praksom.

Suparništvo oko izrade novog standarda SIM kartice između četiri tvrtke traje već duže vrijeme, a pokušaji guranja vlastitih rješenja najčešće bi završavali prepirkama i odbijanjem prijedloga.

Najviše nesuglasica je bilo oko dizajna gdje su RIM i Samasung inzistirali na izgledu koji bi omogućio "push-push" mehanizam, odnosno stavljanje i vađenje kartice pritiskom, slično kao kod memorijskih kartica.

S druge strane Apple je uporno inzistirao na suprotnom što ne iznenađuje s obzirom da u svojim mobitelima koristi SIM ladice.

Kompromisno rješenje ima jednostavan pravokutni dizajn sa usjekom na jednoj strani što bi trebalo sve zadovoljiti.

Hoće li novo rješenje biti usvojeno i kada možemo očekivati nove SIM kartice znat ćemo nakon 31. svibnja kada se sastaju članovi ETSI -ja (European Telecommunications Standards Institute).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:08