CVRKUT NA 28 JEZIKA

Twitter dostupan na jezicima koji se pišu s desna na lijevo: Tweetajte na arapskom, hebrejskom,...

 artwitter.com

SAN FRANCISCO - Twitter je objavio da je svoje usluge prilagodio novim golemim govornim područjima koja se služe arapskim, hebrejskim, jezicima farsi te urdu, čime je broj pristupačnih jezika te društvene mreže proširen na 28.

" Twitter je odsad dostupan na jezicima koji se pišu s desna na lijevo", objavila je društvena mreža na svome blogu i zahvalila tisućama volontera koji su sudjelovali u projektu.

"Neki od tih dragovoljaca žive u područjima gdje je Twitter službeno blokira n", navodi mreža i zato im posebno zahvaljuje na "naporima koji pokazuju što su sve ljudi spremni učiniti kako bi Twitter učinili pristupačnim i razumljivim ljudima oko sebe".

Twitter je posebno pohvalio napore jednog blogera iz Saudijske Arabije te jednog studenta iz Egipta, zatim informatičare u Iranu i Pakistanu kao i osnivače kampanje #Lets TweetArabic.

Arapskim jezikom, najraširenijim iz semitske jezične skupine, govori više od 200 milijuna ljudi. Hebrejskim jezikom, koji kao i arapski pripada semitskoj afroazijskoj skupini, govori pet do deset milijuna ljudi, uglavnom u Izraelu.

Farsi (perzijski) je indoeuropski jezik koji se govori u Iranu, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Afganistanu, dijelovima zemalja Perzijskog zaljeva. Procjenjuje se da njime govori do 100 milijuna ljudi.

Iz indoarijanske jezične skupine razvio se urdu u Južnoj Aziji pod utjecajem perzijskog, turskog i arapskog jezika. Uz engleski, urdu je službeni jezik Pakistana i jedan od brojnih jezika Indije te je među prvih pet u svijetu po broju govornika hindi-urdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 23:12