USREDOTOČENJE SNAGA NA TERENU

U sklopu projekta 'DR SHARE' izrađen software za za upravljanje rizicima u uvjetima katastrofa na području Hrvatske, Srbije i BiH

 Screenshot

U Vinkovcima je u ponedjeljak održana Završna konferencija projekta pod nazivom „DR SHARE“, u sklopu kojeg je izrađen IT alat, odnosno softver, za upravljanje rizicima u uvjetima katastrofa na području Vukovarsko-srijemske županije (Hrvatska), Srijemskog okruga Autonomne Pokrajine Vojvodina (Srbija) i Posavske županije (BiH).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 281.222 eura od čega Europska komisija sufinancira 75 posto troškova, rečeno je na konferenciji održanoj u velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije.

Voditeljica projekta za Vukovarsko-srijemsku županiju Zrinka Čobanković istaknula je kako će softver, programska aplikacija, nastao u okviru projekta "DR SHARE" omogućiti u potencijalnim kriznim situacijama da se na vrijeme maksimiliziraju snage na terenu kojima raspolažu u područjima uključenima u projekt kako bi se kvalitetnije i brže odgovorilo.

Pomoćnik Pokrajinskog tajnika za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine Jovan Podrščanin, koji je i voditelj projekta za Srijemski okrug, pojasnio je kako će se IT aplikacija moći koristiti kod situacija poput velike poplave u svibnju 2014. godine.

"Imati ćemo sada na jednom mjestu sve potrebne informacije i moći brže reagirati. Uz to, tijekom projekta donijeli smo i standardiziran rječnik pojmova. Radi se o izuzetno vrijednoj i kvalitetnoj aplikaciji tako da već sad razmišljamo da je u idućem vremenu proširimo na cijelom područje sve tri države“, rekao je Podraščanin.

Nositelj projekta bila je Vukovarsko-srijemska županija dok su kao partneri iz Hrvatske sudjelovali Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Partneri s područja Srbije su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine te Fond "Europski poslovi" AP Vojvodine.

S područja Bosne i Hercegovine partner je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:37