STVARI KOJE ĆE NAM PROMIJENITI ŽIVOT

VIDEO: CES 2016. DAN PRVI Tajanstveni električni auto budućnosti postaje stvarnost, a vaša je kuća još pametnija

Mark Fields, izvrši direktor tvrtke Ford Motor
 RICK WILKING / Reuters
Uoči službenog početka sajma potrošačke elektronike u američkom Las Vegasu, izlagači su već počeli pokazivati stvarčice i stvari koje će nam promijeniti život

Ako je suditi na temelju prikazanog u sklopu 'nultog' dana CES-a, električni automobili budućnosti neće izgledati poput malih kutijica već će to biti raskošne jurilice u kojima bi se i Batman osjećao kao kod kuće, prenosi Engadget.

Tvrtka Faraday Future predstavila je model FFZero 1, automobil koji izgleda kao nešto iz filmova znanstvene fantastike. U automobilu ima mjesta samo za jednog vozača, a dizajn princip iza ove futurističke jurilice odgovara na pitanje: 'Što bi se dogodilo kada bismo jednostavno počeli ispočetka?'

Želeći pokazati da misle ozbiljno, FF se zavjetovao da će izgraditi tvornicu u Nevadi vrijednu milijardu dolara, što signalizira konkurentima koji proizvode električne aute da je novi igrač stigao na scenu.

S druge strane spektra, tvrtka NVIDIA debitirala je novo računalo koje će samovozećim automobilima pomoći u navigaciji gradskih ulica prepunih nepredvidljivih situacija koje zahtjevaju brze reakcije.

Računalo je snažno kao 150 Appleovih Macbook Pro laptopa te obećava da će samovozeći automobili budućnosti moći donositi pravovremene odluke slične onima koje ljudski vozači donose svaki put kada sjednu iza volana.

Dronovi će na temelju prikazanog na nultom danu, odnosno na događaju CES 'Unveiled' ('Otkriveno') koji se dogodio dan prije službenog otvorenja. Tvrtke Parrot i DJI predstavile su nove modele, s tim da Parrotov novi model leti sam što je u skladu s tehnologijama koje se oslanjaju na sve veći razvoj umjetne inteligencije, prenosi The Verge. DJI je predstavio model koji može snimati video u 4K rezoluciji, a koji je nešto pristupačniji nego inače.

Predstavljena su i dva zanimljiva uređaja koji će pomoći tvrdim spavačima koji imaju poteškoća s buđenjem i onima koji nikako ne mogu zaspati. Sensorwake izumio je francuski tinejdžer koji kako kaže 'mrzi jutra', a njegova budilica vas umjesto glasnim i napadnim zvukovima budi ugodnim mirisima. S druge strane tehnologije spavanja, Sleepion američke tvrtke Cheero je zvučnik koji će vas uspješnije uspavati koristeći 16 razlitičih zvučnih šumova koji će sinhronizirano s vibracijama u zrak puštati arome za pomoć pri spavanju.

Tehnologija dizajnirana da pomaže ljudima s održavanjem zdravog tijela također je bila sveprisutna na nultom danu. Ljubitelji vježbanja mogli su vidjeti cijeli niz naprava za mjerenje, a Omron je predstavio uređaj koji nositelju njihovog pametnog sata mjeri tlak.

Tvrtka LifeFuels predstavila je aplikaciju i bocu s malenim ekranom koji mjeri unos tekućine tijekom dana, a može vam pomoći i u unosi dodataka prehrani. Aplikacija i boca komuniciraju putem bluetootha. Na ovogodišnjem CES-u predstavljanje će imati i tvrtka Live Good iz zagrebačkog Tehnološkog parka koja će predstaviti BodyRecog, sustav za procjenu zdravstvenog stanja na temelju tjelesnog tipa i oblika.

Tehnologija integrirana u modu također zauzima veliku ulogu na CES-u i pri tom nije ograničena samo na nosivu tehnologiju u smislu pametnih satova i pomagala pri vježbanju.

Emotia je ove godine pokazala redizajnirani Belty, remen koji se sam podešava na temelju položaja vašeg tijela i ako ste pojeli malo previše tijekom ručka. Uz njih, francuska tvrtka Zhor Tech predstavila je patike koje se same vežu, premda vezanje nije najbolji termin. Patike se stisnu oko vaše noge te se podešavaju na temelju vašeg koraka i količine težine koju stavljate na njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:42