FORENZIČKI ISTRAŽITELJ

ZAPOSLENICI UBERA 'ŠPIJUNIRALI BIVŠE PARTNERE, POLITIČARE I BEYONCE' Bivši zaposlenik tvrdi da je otpušten jer je otkrio sigurnosne nedostatke

 Lucy Nicholson / REUTERS

Uberovi zaposlenici često su zloupotrebljavali tvrtkinu opciju 'God View' kako bi pratili kretanja 'političara, poznatih osoba te bivših partnera i supružnika zaposlenika Ubera', piše The Guardian.

Ove je tvrdnje iznio Samuel Ward Spangenberg, bivši forenzički istražitelj koji je radio u Uberu i koji sada tuži tvrtku zbog diskriminacije i odmazde. Prema njegovim riječima, čak je i pjevačica Beyoncé bila nadgledana.

Spangenberg tvrdi da je izvijestio Uberove direktore za informacijsku sigurnost i ljudske potencijale, Johna Flynna i Andrewa Wegleyja o nedostacima u sigurnosnom sustavu te da je 11 mjeseci nakon toga otpušten.

Spangenberg nadalje tvrdi da su se u Uberu događala kršenja etičkih načela te da je tvrtka na nesiguran način čuvala podatke o vozačima i drugim zaposlenicima.

U sklopu svjedočenja, Spangenberg je rekao da se protivio Uberovim protokolima koji bi se aktivirali kada god bi se našli pod istragom. Spangenberg je dodao da su te istrage i racije koje bi uslijedile kao posljedica bile relativno česta pojava.

'Kao člana Uberove skupine za odgovor na incidente, mene bi se zvalo kada bi državne agencije vršile pretres Uberovih ureda zbog sumnji da se tvrtka ne pridržava zakonske regulative', rekao je Spangenberg. 'U tim bi situacijama Uber zatvorio ured i prekinuo sve elektronske veze s okruženjem kako policija ne bi mogla pristupiti Uberovim informacijama. Ja bih tada istog dana morao kupiti novu opremu za cijeli ured, što sam i napravio kada je izvršena racija na Uberov ured u Montrealu.'

Spangenbergove tvrdnje prenio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIR) u sklopu projekta Reveal (engleska riječ za otkrivanje, op.a.), no to nije bio prvi puta kada je Uber optužen za neoprezno rukovanje korisničkim podacima. BuzzFeed je 2014. godine otkrio postojanje alata 'Božji pogled', s tim da je otkriveno da je alat bio u funkciji i 2011. godine kada je investitor Peter Sims navodno bio praćen.

Uber je na Spangenbergovo svjedočenje odgovorio s medijskom objavom putem koje su rekli da stalno povećavaju investicije u sigurnost. 'Stotine stručnjaka za privatnost i sigurnost stalno radi na zaštiti naših podataka', rekli su iz Ubera. Dodali su da sva kršenja poslovne prakse temeljito istražuju.

Spangenberg je CIR-u rekao da tijekom njegovog boravka u tvrtki bilo ulaganja u sigurnost te da je 'Božji pogled' preimenovan u 'Rajski pogled'. Uber je potvrdio da je 'manje od 10' zaposlenika otpušteno zbog zloupotrebe 'Rajskog pogleda'. Kako bi spriječili špijuniranje poznatih osoba, Uber je implementirao poseban sustav prepoznavanja pretraga, no Spangenberg tvrdi da na tu zaštitu od pretraga i špijuniranja ne mogu računati svi korisnici.

Ova vijest dolazi svega dva tjedna nakon što je Uber ažurirao aplikaciju sa svrhom prikupljanja veće količine lokacijskih podataka o svojim korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:46