SAVRŠENI PROFIL

TRENUTAK ISTINE: JESTE LI LIJEPI? Jednostavan test kažiprstom daje odgovor...

Test se oslanja na teoriju omjera 3.1, koja se koristi u plastičnoj kirurgiji za stvaranje 'savršenog profila'

Društvenim mrežama proširio se test koji uz pomoć kažiprsta pokazuje je li osoba lijepa ili ružna. Na Weibu, kineskoj verziji Facebooka, tisuće korisnika isprobalo je "Metodu identifikacije ljepote i ružnoće", a čak su i slavne osobe iz javnog života Kine objavile svoje fotografije koje ih prikazuju dok iskušavaju tu metodu.

Radi se o vrlo jednostavnom testu: postavite kažiprst preko svoje brade i nosa i vidite dodiruju li usnice vaš prst. Ukoliko dodiruju, uspješno ste položili test. Ukoliko niste, slobodno odbacite ovu "metodu" kao besmislicu.

U osnovi, test se oslanja na teoriju omjera 3.1, koja se koristi u plastičnoj kirurgiji za stvaranje "savršenog profila" koji podrazumijeva da se nos, usnice i brada nalaze u savršeno poravnatoj liniji.

Estetska kirurgija naziva tu liniju Rickettova e-linija, prema zamisli ortodonta Roberta Rickettsa koji je razvio tu ideju 50-ih godina prošlog stoljeća.

No, stručnjaci napominju da ovakvo testiranje treba uzeti s rezervom jer različite kulture i rase imaju različito poimanje ljepote, pa se Rickettova linija ne može univerzalno primjenjivati ni za površno poimanje ljepote, a kamoli za ocjenjivanje ukupnih kvaliteta neke osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:07