MILJENIK OBITELJI

NEOBIČAN KUĆNI LJUBIMAC PODRAVSKE OBITELJI ZDELAR 'Neki na more vode pse, a mi našeg vepra Gika. Da ga nisam spasio kao bebu, sigurno bi uginuo'

Srećko Zdelar sa svojim kućnim ljubimcem
 Đuro Grčić / Podravski list

ĐURĐEVAC - Obitelj Zdelar iz Budrovca, đurđevačkog prigradskog naselja, ima neobičnog ljubimca - divlju svinju koja je dobila ime Giko. Već dvije godine vepar Giko miljenik je cijele obitelji, a kad je bio star tri mjeseca s njima je išao na more.

- Gika sam našao u šumi prije dvije godine. Bio je star oko dva tjedna i da ga nisam udomio, sigurno bi uginuo. Prva četiri mjeseca hranio sam ga vitaminima i mlijekom te mu tako spasio život – priča nam Srećko Zdelar.

Iz dana u dan Giko je postajao sve veći mezimac obitelji pa kad je došlo vrijeme da se ide na more u Rogoznicu, poveli su malenog vepra. Giko je na moru bio glavna atrakcija jer je u nekoliko navrata završio u vodi tražeći Srećka.

- Giku sam poput oca, predvodnika krda i stalno me prati. Tako je bilo i na moru pa kad sam bio u vodi, dolazio je do mene. Kad smo šetali obalom i gradom, nije bilo turista koji se nije zaustavio i izrazio želju da ga pomazi. Neki vode pse i mačke na more, a mi veprića – smije se Srećko.

Srećko Zdelar sa svojim kućnim ljubimcem
Đuro Grčić / Podravski list

Sad je Giko postao pravi vepar pa više ne ide na obiteljsko ljetovanje. No, i dalje je strašno vezan uz Srećka pa dosta često njegov gazda s njim ide i u šetnje po Budrovcu.

- Giko nas sve odlično sluša i nikad se nije dogodilo da bi bilo koga napao. Bez problema mu mogu davati jesti iz ruke. Ispočetka je prvo htio samo marelice i trešnje, a kako je odrastao, kukuruz mu je postao glavna hrana - otkriva.

Đuro Grčić / Podravski list
Srećko Zdelar sa svojim kućnim ljubimcem

Najviše Giko uživa u igri sa svojim gazdom. Posebno mu je zanimljiva igra skrivača. Kad gazdu ne može naći, hvata ga panika, pa mu od silnog veselja trči u zagrljaj.

- Uvjerio sam se da su veprovi inteligentne životinje i nikad neće napadati ako se ne osjećaju ugroženo. Inače sam lovac, a činjenica da mi je vepar kućni ljubimac pokazuje da nam trofeji nisu jedini cilj - zaključio je Srećko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:12