KAKVA MAJKA

PAMETNA I BRIŽNA KUJICA DIGLA VOJNIKE NA NOGE Pojavila se na pragu vojarne, promrzla, jaukala je pred vratima i pokrenula akciju spašavanja

 Vladimir Diskić / Privatni album

Na jugu Srbije, u bazi iznad Bujanovca, vojnici su neki dan imali pune ruke posla, ali ne onakvog kakav bi se očekivao u vojarni. Jedna umiljata kujica, koju povremeno hrane, pojavila se na ovim minusima s jedva živim mladuncima.

Kako piše Blic, Vladimir Diskić, podoficir Vojske Srbije, ispričao im je kako kujica Zorica, koja živi oko baze, već zna kad je vrijeme ručka ili večere pa bi se gotovo svakodnevno nacrtala ondje žicajući hranu i malo pažnje. No, posljednjih je nekoliko dana nisu viđali, a onda im je postalo jasno zašto.

‘Primijetili smo par dana prije Nove godine da kuja nosi mlade, ali nismo znali kada i gdje je okotila, sve dok jučer nije došla. Čim je malo otoplilo pojavila se ispred kasarne. Ponijela je jedno štene i stavila ga na klupu pored ulaznih vrata naše baze. Čuli smo je kako cvili, plakala je kao čovjek, a mladunče koje je donijela djelovalo je beživotno’, rekao je Diskić.

Štene, koje jedva pokazivalo znakove života, odmah su unijeli na toplo i grijali ga fenom za kosu, a Zorica ih je šokirala kad je odmah odjurila natrag van. Ubrzo se vratila i donijela još jedno štene, a onda još tri.

Pet štenaca borilo se za život u obližnjem jarku u kojem ih je okotila, na snijegu i niskim temperaturama. Svi su očito bili promrzli, jedva davali znakove života, no zaposlenici su se potrudili i napravili sve što je bilo u njihovoj moći.

Vladimir Diskić / Privatni album

‘Ja sam završio medicinsku školu pa sam pokušavao oživjeti štene masiranjem i utopljavanjem. Bili su mokri i hladni, vjerojatno od vode i snijega koji se topio u kanalu iz kojeg ih je majka vadila’, objašnjava Diskić za Blic.

Štenci su tek nakon sat vremena počeli davati znakove života te je postalo jasno da je Zorica reagirala u zadnji čas, poslušala majčinski instinkt i odvela ih na toplo. Odmah su im napravili i kućicu, a pse zaštitili i utoplili.

Međutim, s obzirom da se ne zna koliko će još moći ostati ondje, Diskić se nada da će se naći dobra duša koja će udomiti malce i osigurati im dom kakav nakon ovakvog užasnog početka zaslužuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:40