VRIJEDNI POMAGAČI

Udomite psića na godinu dana i postanite socijalizator

Djeca s motoričkim poteškoćama puno brže napreduju kad im pomažu posebno obučeni psi, a mnogim je slijepim osobama život bez njihovih četveronožnih prijatelja jednostavno nezamisliv.
 / Silvija Novak

Centar Silver koji se bavi rehabilitacijom osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju pri čemu koristi posebno trenirane pse, poziva vas da se priključite velikoj obitelji njihovih socijalizatora.

Naime, psi tek s navršenom godinom dana pristupaju vrlo zahtjevnom treningu tijekom kojeg uče pomagati ljudima s invaliditetom: voditi slijepe osobe, pomagati u svakodnevnim obavezama (otvarati i zatvarati vrata, paliti i gasiti svjetla, donositi razne predmete poput ključeva, mobitela ili daljinaca, pa čak i vaditi rublje iz perilice) ili se igrati s djecom s motoričkim poteškoćama pri čemu djeca puno brže napreduju, istovremeno se odlično zabavljajući sa svojim četveronožnim prijateljima.

No prije nego budu dovoljno odrasli da krenu u 'školu', mali psići provode godinu dana u obitelji socijalizatora. To su volonteri koji privremeno udomljuju psića, paze ga i pripremaju za život među ljudima.

/ Silvija Novak

Socijalizatori psića moraju naučiti neke jednostavne stvari: kako da obavlja nuždu vani, da ne skače po ljudima te neke jednostavne trikove: sjedi, lezi, daj šapu, vrti se. Čitavo vrijeme na raspolaganju im stoji profesionalna ekipa centra Silver, a tijekom socijalizacije organizirane su i zanimljive radionice na kojima socijalizatori uče kako raditi s psom.

Također, psu je tijekom njegovog života u domu socijalizatora osigurana hrana i kompletna veterinarska njega tako da socijalizatori nemaju nikakvog dodatnog troška osim, po želji, kupnje poneke igračke.

Naravno, ako ste ikad imali psa, zapitat ćete se kako je to odvojiti se od psa kojeg ste zavoljeli i koji je proveo u vašem domu godinu dana. Mora se priznati – to nije lako. Međutim, ako imate na umu da vaš mali prijatelj ima jako važan zadatak i da će puno pomoći nekoj slijepoj osobi ili usrećiti neko bolesno dijete, tad je lakše oprostiti se s njim i poslati ga u iduću etapu njegovog života. Također, socijalizatori svoju tugu često liječe na taj način da odmah na socijalizaciju uzmu novo štene.

Centar Silver

Pasmine o kojima se radi najčešće su golden retriveri ili labrador retriveri jer na te pse ljudi najbolje reagiraju. No i druge se pasmine jednako dobro mogu istrenirati, pa je tako u centru Silver prava zvijezda jedan smeđi pudl.

Želite li postati socijalizator, javite se centru Silver koji će vas pozvati na razgovor te podrobnije upoznati s vašim obavezama i ustanoviti jeste li pogodni za odgoj psića.

Sve dodatne informacije možete pronaći na web stranici centra Silver: www.czrs.hr

Centar Silver nalazi se u zagrebačkoj Dubravi na adresi Štefanovec 34, 10 000 Zagreb.

Sve informacije možete dobiti na telefone:

Telefon: 01/2394 451

Mob: 099/609 4923

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:16