UKLETE MODNE DINASTIJE

Versace - Brend rapidno propada. Sve je u rukama krhke nećakinje

Smrću Giannija Versacea počeo je polagani, ali sigurni pad moćne talijanske obitelji koja je ‘izumila’ celebrity jet-set i lude modne zabave
 SIPA

Opasne žene natprirodnih moći uvijek su zauzimale posebno mjesto u grčkoj mitologiji. Tako i ona o prelijepoj i izazovnoj Meduzi koja je usred Ateninog hrama vodila ljubav s bogom mora Posejdonom.

Ljubomorna na izgled Meduze i bijesna na svog rivala Posejdona, Atena je kaznila Meduzu pretvorivši je u izobličeno čudovište koje je umjesto kose imalo zmije na glavi. Jednako tragično završile su njene sestre, postavši stravične Gorgone.

I Anna je zaplakala

Čudnim spletom okolnosti upravo je pred golemim vratima obilježenima velikim logototipom omiljene mu Meduze izdahnuo Gianni Versace, također na vrhuncu svoje slave. Ulogu njegove bijesne Atene preuzeo je serijski ubojica i psihopat Andrew Cunanan koji je iz pištolja marke Taurus ispalio nekoliko hitaca u tijelo Giannia Versacea i to na pragu luksuzne kuće u Miamiu koja je u potpunosti bila posvećena legendarnom logu Meduze - kobne zaštitnice kuće Versace.

Reakcija modnih insajdera i svjetske javnosti tog kobnog 15. srpnja 1997. godine bila je više nego šokantna. Na Meduzinim stepenicama preminuo je modni bog supermodela, stvoritelj kulta prvog reda revija, mag koji je prvi modu učinio slavnom, glamuroznom i surealnom.

Čak je i „ledena kraljica“ i glavna urednica američkog Voguea, Anna Wintour, zaplakala kada je čula za smrt čovjeka koji joj je svaki mjesec uredno faksirao svoje primjedbe i savjete za aktualni broj Voguea. Elton John je pao u nesvijest, Naomi Campbell od traume je prestala govoriti, a Lady Diana još jednom se našla na svom, javnosti tada već poznatom, psihičkom rubu.

Padom Giannia Versacea započeo je polagani ali sigurni pad moćne talijanske obitelji koja je izumila celebrity jet-set i raskalašene modne zabave po rimskim palačama.

Gianni nije bio dizajner već rock zvijezda globalnih razmjera upravo zbog povezanosti sa najsjajnijim protagonistima Hollywooda - čak je kraljica popa Madonna imala poseban crveni apartman u njegovoj vili u Miami Beachu. Versace je izumio i stvorio fenomen top modela kao što su Naomi Campbell, Linda Evangelista, Karen Mulder, Kate Moss i mnoge druge.

Šok javnosti

Njima je plaćao astronomske iznose za revije dok je publika u Milanu Versace kolekcija očekivala kao spektakl sezone - vatromet luksuza, seksepila i taštine. Nikada prije zvijezde nisu sjedila u prvom redu i počele pozirati na crvenom tepihu u haljinama sa piste.

Sting, Demi Moore, Courtney Love, Madonna, Elton John pa čak i Woody Allen bili su redoviti gosti najzvjezdanijeg prvog reda u povijesti. Iza cijelog procesa stvaranja imena Versace krila se velika obiteljska trojka: Gianni, sa bratom Santom koji se brinuo za komercijalni aspekt funkcioniranja tvrtke te njegova jednako divlja mlađa sestra Donatella koja je služila kao iskonska muza.

Pružao je puno više

Velika trojka odrasla je u Kalabriji u skromnoj obitelji majke krojačice kojoj su djeca od malih nogu pomagala tako da je Gianni prvu haljinu napravio sa devet godina. Santo je studirao poslovni management dok je Donatella trebala postati učiteljica. Giannijeva strast odvela ga je u Milano te je studij arhitekture zamijenio studijem modnog dizajna. Nakon što je kratko dizajnirao za nekoliko manje poznatih kuća već je krajem sedamdesetih otvorio vlastitu modnu kuću, uz pomoć brata i sestre te je 1978. prikazao prvu kolekciju.

Kao inspiracija su mu poslužile “talijanske prostitutke” stoga je sablažnjavanje javnosti bilo neizbježno. Svoje uspješne korake u istom su periodu radili konzervativno sofisticirani Giorgio Armani i couture elegantni Valentino. U komparaciji s njima Versace kolekcije izgledale su kao potpuni “striptiz trash”. Ali providna modna zajednica već je početkom osamdesetih shvatila je da Versace ženama pruža puno više od Armanija i Valentina: oni im poklanja esencijalni, snažni i potentni seksepil za kakvim su žudjele.

Njegova odjeća bila je pripijena, izazovna, bogata, blješteća i kao stvorena za pop zvijezde. Nikada prije u modni nije bila viđena takva vizija hedonističkog luksuza prilagođenog suvremenom životu. Gianni je redovito stvarao uz savjete Donatelle jer je poštivao njeno žensko mišljenje.

Kraj osamdesetih i početak devedesetih označava dominantnu vladavinu kuće Versace koja je razvila nekoliko linija: Versace Sport, Versace Jeans pa čak i Versace Casa... Već 1996. godine kuća je doživjela profit od zapanjujućih 1 milijardu dolara. Započela je i era divljeg hedonističkog života ispunjenog šampanjcem, kokainom i zabavama.

Kobni Miami

Dok je Gianni tulumario po svijetu te sa svojim dečkom Antoniom D'Amicom često koristio usluge muških prostitutki, u glavnom fokusu pažnje bila je njegova mala nećakinja Allegra, kćer sestre Donatelle. Glasno je isticao kako će Allegra naslijediti imperij.

Uskoro su počeli problemi s Donatellom koja je početkom devedesetih nakratko preuzela kontrolu dok se Gianni liječio od rijetkog karcinoma uha.

Nakon što se Gianni vratio, Donatella nije bila spremna odustati od moći koju je okusila i nastupile su teške i nasilne svađe sve dok joj stariji brat nije “poklonio” liniju Versus, samo kako bi ju maknuo iz svog glavnog studija. Nedugo prije nego što je Gianni odlučio izaći na burzu sa dionicama Versacea kako bi, baš poput Guccia i Ralph Laurena, generirao dodatan profit za ulaganje, ubijen je nakon što se standardnom rutom vraćao sa doručka u svoju Casa Casuarinu u Miami Beachu.

Sav teret imperija Versace odjednom je pao na leđa nestabilne i uplašene Donatelle.

Oporučno, Gianni je već sve jasno razlučio: njegova nećakinja Allegra nasljeđuje 50% tvrtke dok Santo dobiva 30%, a Donatella tek 20%. U ludilu obilježenom tugom Donatella je otpustila sve stare Giannijeve suradnike, zaposlila nove i započela strahovitu tiraniju u studiju, najčešće pod utjecajem kokaina, alkohola i drugih droga. Već nakon prve revije bilo je jasno da Versace gubi svoj sjaj.

U roku nekoliko sezona Versace je izgubio veliki dio klijentele, Donatellina ovisnost o kokainu prešla je u svakodnevnu konzumaciju, a zaposlenici su se užasavali njezina dolaska na posao i agresivnih ispada.

Gubici su se počeli gomilati, a zbog narkomanskih ispada svoje majke, Allegra je obolila od anoreksije.

Veliki gubitak

No, na proslavi Allegrinog 18. rođendana, 30. lipnja 2004., kada je djevojka stekla puno pravo kontrole svog udjela u Versaceu, Elton John je organizirao intervenciju te je Donatella poslana na odvikavanje. S vremenom se sabrala, ali tvrtka je i dalje u sce većim problemima. Napušta je brat Santo, Allegra se posvetila studiranju u New Yorku...

Zarada kuće se prepolovila, a u listopadu prošle godine Versace je najavio potpuno povlačenje iz Japana i dodatno opuštanje 350 ljudi. Samo u 2009. godini zabilježen je gubitak od 45 milijuna dolara stoga je krenula rasprodaja privatne imovine obitelji.

U posljednjih godinu dana Donatella je oživjela liniju Versus i donijela “mladu krv” i ideje talentiranog Christophera Kanea. No, tiho se šapuće o eventualnoj eliminaciji Donatelle sa mjesta kreativne direktorice ali ta odluka dobrim dijelom leži u rukama njene kćeri Allegre.

Da li će, baš kao u maniri kakvog grčkog mita, mlada Allegra svrgnuti vlastitu majku Donatellu ostaje nam vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:22