PAKAO ANOREKSIJE

VIDEO: SAMO SATI SU JE DIJELILI OD SMRTI Izgladnjivala se do krajnjih granica jer je htjela biti mršava i popularna: 'Znala sam da umirem'

 Screenshot

Mlada Australka Elle Lietzow ima tek 19 godina, a iza nje je već teška i umalo tragična životna lekcija.

Kao dijete je imala koji kilogram viška, no bila je zdravo i veselo dijete, daleko od problematičnog ili pretilog. Međutim, djeca su je neprestano zadirkivala zbog kilograma te je čak nazivala ‘debelim kitom’. Elle se počela baviti plivanjem zahvaljujući čemu je izgubila dosta kilograma, a s druge strane dobila dosta prijatelja.

U 15. je godini odlučila prestati se baviti sportom, posvetiti se školi i prijateljstvima koje je sklopila. Nažalost, pritisak je za nju bio prevelik.

Prvo je počela jesti samo ribu i povrće zbog čega je u dva mjeseca smršavjela 12 kilograma. Tada je u 17. godini prvi put hospitalizirana, imala je samo 34 kilograma. Bila je potpuno bez energije, izgubila je cirkulaciju u prstima na rukama i nogama, nokti su joj bili potpuno crni, a liječnici su se čudili da je uopće živa.

‘Htjela sam biti mršava i prihvaćena u društvu. Izgubila sam na kilaži dok sam se bavila plivanjem i tada su me svi voljeli i dijelili mi komplimente. Mislila sam samo o tome kako moram održati tu kilažu i kad se prestanem baviti plivanjem jer ako se opet udebljam, nitko se neće htjeti družiti sa mnom’, priznala je Elle.

Brzo joj je počela otpadati kosa, prestala joj je menstruacija i bila je toliko mršava da su joj se rebra vidjela kroz odjeću.

Često nije mogla ni ustati iz kreveta, a školovanje je nastavila od kuće. No, borba s anoreksijom se nastavila. Ljuta na sebe Elle više nije htjela uopće piti niti jesti, a nakon tjedan dana se srušila u kupaonici u nesvjest. Tad je shvatila da joj treba pomoć: ‘Nisam više imala energije, znala sam da umirem.’

Priznala je majci da se izgladnjuje te su odmah otišle u bolnicu gdje su doktori utvrdili da joj otkazuju bubrezi i jetra. Obitelj ju je tada natjerala da se udeblja, a ona je počela mahnito jesti slatkiše, čokoladu, krafne, sladolede.

‘Kažnjavala sam svoje tijelo. Nisam se htjela udebljati, ali obitelj i prijatelji su bili strašno ljuti i frustrirani. Mrzila sam to kako se osjećam, a gadila sam se samoj sebi. Bilo je baš odvratno. Mrzila sam i to kako izgledam i nisam htjela izaći iz kuće. Udebljala sam se na 80 kilograma i onda sam shvatila da to nema smisla’, rekla je Elle.

Danas je Elle zdrava 19-godišnjakinja i potpuno je promijenila život. Postala je veganka i njezin uobičajeni doručak uključuje dvije papaje, četiri jabuke, četiri kivija i pet banana. Za ručak često jede krumpire s avokadom i salsa umakom i razne juhe, a i za večeru si često kuha, prenosi Daily Mail.

‘Život mi se promijenio otkad sam se oporavila. Sad sam društvena, izlazim s prijateljima i nisam izolirana. Pokušavam inspirirati druge preko Instagrama i YouTubea’, kaže Elle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:18