NEUSPJEŠNA OPERACIJA

BIZARAN SLUČAJ Matične stanice nakon osam godina u kralježnici izrasle u pravi nos

 Screenshot

U bolnici Egas Moniz u Lisabonu neimenovanoj ženi, američkoj građanki, ugrađeno je tkivo njezinog nosa u kralješnicu. Naime, liječnici su vjerovali kako će se stanice iz nosa razviti u neuralne matične stanice i pomoći pri regeneriranju oštećenih živaca u njezinoj kralježnici.

Ipak, tretman nije uspio.

No osam godina nakon operacije, žena, koja je tada imala 28 godina, požalila se na sve jaču i jaču bol u operiranom području.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Liječnici su otkrili tri centimetra dugu izraslinu većinom načinjenu od nosnog tkiva, kao i kosti te živce koji se nisu povezali sa živcima u kralježnici.

Neurokirurg Brian Dlouhy s Univerziteta Iowa koji je ženi uklonio izraslinu, kazao je kako je bila benigna.

Znanstvenica s Wayne State sveučilišta u Detroitu koji proučava matične stanice, Jean Peduzzi-Nelson, kazala je kako većina pacijenata koji su nakon takve operacije primili pravu vrstu rehabilitacije doživljava poboljšanje.

- Žao mi je što čujem da se ovakva stvar dogodila, no ipak, šanse za to su manje od jedan posto. Mnogi pacijenti koji su primili ovaj tretman doživjeli su nevjerojatan oporavak.

Ipak, 2010. godine znanstvenici u Lisabonu objavili su rezultate korištenja ove metode liječenja na 20 ljudi. Većina ih je doživjela neku vrstu oporavka, jednoj se osobi paraliza pogoršala, jedan je dobio meningitis, a četvorici ostalih je tretman minimalno naštetio.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Matične stanice sposobne su preobraziti se u drugi tip stanica, stoga se često koriste za uzgajanje tkiva, a mnogi ih slave kao šampiona buduće medicine. Ipak, mogućnost matičnih stanica da se transformiraju nosi određene opasne nuspojave, a najopasnije od svega jest što mogu postati kancerogene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:28