BEZ GLAVOBOLJE

BORBA PROTIV MAMURLUKA Zlatni savjeti: Kako preživjeti težak dan poslije i što treba izbjegavati?

 SIPA
Na dan poslije alkoholnog provoda, preporučuje se svakih sat vremena popiti pola litre vode

Prosinac je mjesec s najviše prilika u kojima se jedno piće pretvori u tri, pet... Cijenu plaćamo drugog jutra. Ili bolje rečeno: cijelog drugog dana. Poznata nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić savjetuje kako preživjeti mamurnost.

Hidratacija

Ključ za rješavanje svih simptoma je puno, puno tekućine. Ne po onoj klin se klinom izbija, dakako. Zato čim se probudite popijte pola litre mlake vode u koju ste iscijedili jedan cijeli limun. Ako vam to ne paše, popijte litru vode u kojoj ste otopili tri grama vitamina C.

Treća varijanta je pola litre vode s 2,5 decilitra jabučnog soka bez šećera. Dobra je i tekućina iz kompota koji ne smije biti zaslađen.Voda u kojoj su kuhane jabuke i dinje obiluje mineralima a posebno nam je dragocjen krom.

Na dan poslije alkoholnog provoda, preporučuje se svakih sat vremena popiti pola litre vode.

Doručak

Jedite bjelančevine koje će pomoći jetri. Najpraktičnija su jaja, jer sadrže aminokiselinu cistein koja pomaže razlagati alkohol i masnoće.

Svakako doručkujte i izaberite: poširano jaje (ili jaje na oko pečeno na što manje masnoće) s tostiranim kruhom sa sjemenkama ili omlet u koji ste ubacili malo rikole. Dobar izbor su i muesli s bananama i borovnicama. Zobene pahuljice pomaže pročistiti probavni sustav.

Dobro je tijelu dati i više magnezija - bogat izvor je bademovo mlijeko. Tijekom dana pijte čaj od đumbira ili metvice. Đumbir ublažava osjećaj mučnine, baš kao i metvica.

Ručak

Ne odustajte od hidratacije. Možete je pojačati povrćem. Jako dobar izbor je povrtna juha (odlična je i ona od rajčice). Dobra je i prava, fina, domaća pileća juha, jer može nadoknaditi kalij i razine vode u tijelu. Piletina i neke vrste povrća (brokula, crvena paprika, luk, češnjak) sadrže cistein, koji pomaže jetri.

Ako volite japansku kuhinju, dobar izbor je i miso juha - dok vas tekućina rehidrira, fermentirani miso pomaže probavi.

Ili popijte sok napravljen od krastavaca, špinata, metvice, celera i jabuke. Možete pojesti i sendvič od integralnog kruha s mnogo zelene salate, rajčicom i krastavcem i malo svježeg sira, da biste tijelu dali bjelančevine. Riblja juha i lešo kuhana riba, te korjenasto povrće s lovorovim listom još je jedan lako probavljiv obrok, a iznimno bogat omega-3-masnim kiselinama.

Večera

Nastojte cijeli dan jesti lagane namirnice, da pomognete probavi i izbjegnete nadutost. Za večeru pojedite bijelu ribu ili kuhana pileća prsa, sa zelenim povrćem kuhanim na pari (brokula, kelj, blitva).

Što treba izbjeći

* Nemojte jesti slatko u bilo kojem obliku jer ćete opteretiti već

opterećenu jetru. Za grickalice uzmite jabuku ili desetak badema.

* Kavu zaboravite na 24 sata, jer je ona poput alkohola diuretik, tako

da ćete još više dehidrirati tijelo. Kava je vazokonstriktor, što

znači da steže krvne žile, a to jutarnjoj glavobolji može dati samo

više snage. Držite se biljnih čajeva i vode.

* Narančin sok je super stvar ali ne kada ste mamurni. Kiseline iz

citrusa mogu dodatno iziritirati ionako osjetljiv želudac.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:50