SUZBIJANJE GLADI

Cijeli svijet je zaluđen ‘lijekom za mršavljenje‘, ali ova hrana ima skoro pa identičan učinak!

Kim Kardashian i lijek Ozempic

 Profimedia/
Profesorica znanosti o hrani kaže da neka hrana može suzbiti glad bez nuspojava

Ozempic je započeo novu eru u borbi protiv pretilosti. Lijek koji Hollywood obožava potiče mršavljenje oponašajući djelovanje hormona GLP-1 koji se oslobađa u crijevima nakon obroka. Osim što govori gušterači da proizvede više inzulina, hormon GLP-1 šalje signal natrag u mozak i čini da se osjećamo siti. Zbog toga semaglutid može spriječiti korisnike od prejedanja.

Međutim, nije bez nuspojava, jer se korisnici često žale na mučninu, zatvor i proljev nakon uzimanja lijeka.

Dr. Emma Beckett, profesorica znanosti o hrani i ljudskoj prehrani na Sveučilištu Newcastle u Australiji, kaže da neka hrana "može učiniti istu stvar - bez nuspojava". U časopisu The Conversation je napisala: "Hranjive tvari koje pokreću lučenje GLP-1 su makronutrijenti. "Postoje dokazi da odabir hrane s visokim udjelom ovih nutrijenata može povećati razinu GLP-1. "To znači da zdrava prehrana s visokim udjelom hranjivih tvari koje stimuliraju lučenje GLP-1 može povećati razinu GLP-1. ‘To može biti hrana s dobrim masnoćama, poput avokada ili orašastih plodova, ili nemasni izvori proteina, poput jaja. Hrana s visokim udjelom fermentiranih vlakana, poput povrća i cjelovitih žitarica, hrani naše crijevne bakterije, koje potom proizvode kratkolančane masne kiseline koje mogu potaknuti lučenje GLP-1.‘

"Kad je riječ o avokadu, milenijalci su možda zapravo dobro shvatili. Jer ovo zeleno voće djeluje na isti način kao čudesni ubod za mršavljenje Ozempic", tvrdi dr Beckett.

Lijek za mršavljenje već se propisuje u nižim dozama za liječenje bolesnika s dijabetesom tipa 2 pod markom Ozempic, piše Daily Mail. Pacijenti ga mogu dobiti i privatno da im pomogne pri mršavljenju. Elon Musk i Jeremy Clarkson su mu javno pripisali zasluge za pomoć pri mršavljenju, a Kim Kardashian ga je navodno koristila kako bi ultra brzo brzo izgubila 7,3 kg ne bi li se uspjela odjenuti kao Marilyn Monroe na Met Gala 2022.

Također je poznato da čini hranu manje privlačnom, što može potpuno uništiti užitak u konzumaciji hrane. I Wegovy je odobren kao lijek za mršavljenje u SAD-u 2021. nakon što su klinička ispitivanja pokazala da može pomoći osobi da izgubi 15 posto svoje tjelesne težine u 68 tjedana, uz dijetu i tjelovježbu. Pacijenti također moraju imati barem jedan komorbiditet povezan s tjelesnom težinom, poput dijabetesa tipa 2, da bi bili prihvatljivi.

"Rješenja koja se temelje na prehrani i lijekovima često su usmjerena na pojedinca koji se treba promijeniti kako bi poboljšao zdravstvene rezultate. Međutim, mnogo je vjerojatnije da će promjene napraviti sustavne promjene koje smanjuju pritiske i barijere koje otežavaju zdravu prehranu, poput skraćenja radnog tjedna ili povećanja minimalne plaće", rekla dr Beckett.

"Također je važno shvatiti da je tjelesna težina samo jedan dio jednadžbe zdravlja. Ako suzbijate apetit, ali jedete visoko prerađenu hranu koja je siromašna mikronutrijentima, možda ćete izgubiti na težini, ali zapravo ne jedete bolje. Stoga je potrebna potpora za poboljšanje izbora prehrane kako bi se doista poboljšalo zdravlje, bez obzira na korištenje lijekova ili gubitak težine".

Stope pretilosti već su desetljećima u porastu, za što stručnjaci krive sjedilački način života i nezdravu prehranu. Nažalost, pretilost je u zabrinjavajućem porastu i kod djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:31