UPOZORENJE NA OPASNOST

Dugo korištenje aspirina može izazvati sljepilo

 AFP

Dugotrajno korištenje aspirina može povećati rizik od razvoja senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće među starijim osobama, kaže najnovija australska studija.

Naime, aspirin svakodnevno koristi sve više osoba , posebice starijih, kako bi se zaštitili od bolesti srca i krvnih žila.

Istina, i senilna makularna degeneracija raste u starijoj dobi pa autori studije ističu da su potrebna dodatna ispitivanja ne bi li se dobio pouzdan podatak na koji način uravnotežiti korist u smanjenju mortaliteta od srčano-žilnih bolesti i potencijalni rizik za vid starijih osoba.

Opasne degeneracije

Viša znanstvena suradnica u centru za vid Sveučilišta u Sydneyju, Jie Jin Wang, kaže da je povezanost uzimanja aspirina i senilne makularne degeneracije otkrivena nakon 10-15 godina, što upućuje na činjenicu da je važno ukupno vrijeme uzimanja tog vrlo popularnog lijeka. Drugim riječima, kraće vrijeme uzimanja ne bi smetalo vidu, ali redovita i dugotrajna terapija očito može imati štetne nuspojave, naglašava Wang.

Više puta tjedno

Ovo najnovije istraživanje o povezanosti aspirina i slabljenja vida objavljeno je početkom ovoga tjedna u časopisu JAMA, a rađeno je na temelju podataka prikupljenih od više od 2300 pacijenata. Redovitom upotrebom aspirina smatrala se ona jednom ili više puta tjedno. U istraživanju su sudionici imali četiri kontrole vida tijekom 15 godina.

Gotovo 11 posto pacijenata redovito je uzimalo aspirin, a nakon 15 godina oko četvrtine njih razvilo je neovaskularnu senilnu makularnu degeneraciju.

No, Wang je rekla da oni koji aspirinom preveniraju moždani ili srčani udar ne trebaju biti zabrinuti zbog toga što je kod njih veća korist nego šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 11:11