UMJERENO S TABLETAMA

DUGOGODIŠNJE UZIMANJE OVIH ANALGETIKA MOŽE UZROKOVATI GUBITAK SLUHA Znanstvenici otkrili pogubnu posljedicu borbe protiv glavobolje

 Getty Images/iStockphoto

Žene koje barem dvaput tjedno uzimaju paracetamol i ibuprofen dovode se u opasnost od oštećenja sluha. Zaključak je to studije koja je konzumaciju ova dva analgetika, redovno kroz šest godina, povezala sa značajnim gubitkom sluha. Pretpostavljaju da se tako smanjuje dotok krvi u unutrašnje uho čime se izlaže oštećenju od buke.

Čak jedna od 20 žena koje pate od djelomične gluhoće mogu okriviti tablete, pokazala je studija. Slični su podaci isplivali i za muškarce, no žene koje koriste ove tablete protiv glavobolja ili bolova u leđima, trebale bi smanjiti.

Jedan od voditelja istraživanja, koje je obuhvatilo 55.850 žena, dr. Gary Curhan rekao je: ‘Gubitak sluha je nevjerojatno uobičajen i može imati velik utjecaj na kvalitetu života. Otkrivanje promjenjivih faktora rizika može nam pomoći identificirati načine na koje ih možemo ublažiti prije nego gubitak sluha uopće započne ili umanjiti napredak.’

Jedna od 12 žena uzima paracetamol barem dva dana svaki tjedan, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Epidemiology, i to najčešće zbog bolova. Međutim, paracetamol, brufen i nesteroidni protuupalni lijekovi koji se uzimaju tako često, kroz šest godina povećavaju rizik od gubitka sluha za devet posto, piše Daily Mail.

Gotovo polovica ispitanih žena prijavila je problem sa sluhom zbog čega se često osjećaju odsječeno od ostatka svijeta i usamljeno, što pak ubrzava gubitak pamćenja i demenciju.

‘Ako ovdje doista postoji uzročno-posljedična veza, to znači da se velik dio problema sa sluhom može povezati s upotrebom analgetika, a time i spriječiti’, rekao je dr. Curhan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:52