KREME ZA LICE

Ekskluzivni sastojci ne jamče ekskluzivnu njegu

 Thinkstock
Želite li isprobati novu kremu s nekim intrigantnim sastojkom, prvo napravite test na zapešću ili vratu te pratite reakciju kože u 24 sata

Gotovo svakodnevno na tržište izlaze nove kremice, serumi i losioni koji obećavaju pomlađen i osvježen izgled, blistaviji ten, zategnutiju kožu, jasnije konture lica, izbrisane bore... Djeluju li uistinu tako ili ne, ne znamo, ali spremne smo isprobati sve što nam se servira jer vjerojatno ne postoji žena koja može ostati ravnodušna na makar i najmanju mogućnost postizanja mlađeg i svježijeg izleda. Da bismo se približile tom cilju, dat ćemo i posljednju kunu, iako zapravo uopće ne znamo što se točno krije u tim čarobnim kutijicama i bočicama niti koji od sastojaka može najbrže i najučinkovitije riješiti naš problem. Koji su sastojci najpopularniji, koji najučinkovitiji te mogu li nas ikra, placenta i listići zlata iz luksuznih krema zaista pomladiti, pitali smo konzultanticu za kozmetologiju mag. pharm. Anitu Galić.

Od alpske ruže do puževe sluzi

Već desetak godina prvo mjesto u kozmetičkim sastojcima drže oni namijenjeni usporavanju starenja kože i ublažavanju vidljivosti bora, a trenutačno su među najpopularnijim noviteti poput matičnih stanica švicarske jabuke ili matičnih stanica posebne vrste alpske ruže koja “preživljava” stres u ekstremnim klimatskim uvjetima. Za ekstraktima biljnih matičnih stanica kozmetička industrija je posegnula zbog njihova dokazanog potencijala u revitalizaciji oštećene kože. Prema istraživanjima, takvi ekstrakti pridonose boljem funkcioniranju naših vlastitih stanica u koži, od onih koji proizvode kolagen i elastin do onih koje su odgovorne za optimalno obnavljanje kože i njezinu hidrataciju - objašnjava mag. pharm. Galić.

Sve poželjniji sastojak postali su i probiotici, u kojima leži velik potencijal zato što se koriste i kao apsolutno prirodni konzervans te kao kozmeceutik s pozitivnim učinkom na kožu, posebno onu osjetljivu i problematičnu. Tu su i resveratrol te ostali polifenoli izolirani iz grožđa i vinove loze, koji su već godinama prisutni na tržištu, ali i dalje vrlo traženi zbog pozitivnog učinka u borbi protiv preuranjenog starenja i fotostarenja kože. Kao sastojci krema koriste se i melatonin te prekursori melatonina, koji naše tijelo luči radi boljeg sna. Taj snažni antioksidans usporava starenje kože hvatajući slobodne radikale i sprečava upale uobičajene kod akni, rozaceje i raznih ekcema.

Must-have sastojci

- S obzirom na to da UV zračenje i drugi štetni čimbenici iz okoline ubrzavaju starenje kože, superantioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale (odgovorne za brži nastanak smeđih mrlja, bora i preosjetljivost kože), postali su must-have kozmetički sastojci, a među njima se najviše ističu bobice açai i goji, mangosteen, baobab, noni, acerola i vučji trn. Ovakvo egzotično voće obiluje vitaminima i flavonoidima s antioksidativnim učinkom, idealnim za borbu protiv ubrzanog starenja kože. Danas se u kozmetici koriste i neki posebno intrigantni sasojci, poput ekstrakta dobivenog iz otrova nekih vrsta kobri, humanih faktora rasta koji su vrlo diskutabilni, mješavine dobivene iz “japanske rakije” (sake) ili pak ekstrakta iz puževe sluzi. Naravno, oni su po porijeklu vrlo zanimljivi, no po mome mišljenju prednost trebamo dati sastojcima temeljenim na vjerodostojnim znanstvenim dokazima - kaže mag. Anita Galić.

Dokazani zlatni standard

Najučinkovitiji kozmetički sastojci su oni za koje postoje tzv. evidence-based podaci o djelotvornosti, neškodljivosti i mehanizmu djelovanja. Takvi proizvodi iza sebe imaju znanstvena istraživanja i desetke ispitanika i, iako su neki od njih već desetljećima na tržištu, još uvijek im se po učinkovitosti nisu približili niti mnogi najmoderniji high-tech sastojci - smatra mag. Galić dodajući da su među njima uvjerljivo na prvom mjestu retinol i derivati retinola (retinil palmitat, retinaldehid) koji se godinama primjenjuje u anti-age pripravcima, preparatima za depigmentaciju i problematičnu kožu te predstavlja “zlatni standard” u kozmetičkoj dermatologiji. Odličan izbor su i novi inkapsulirani oblici vitamina C i E, koji u sinergiji čine dobitnu antioksidativnu kombinaciju za sve tipove kože i za svaku dob, a među najboljim i provjerenim sastojcima za umirivanje najosjetljivije kože su na prvom mjestu koloidna zob, beta glukan iz zobi te polifenoli zelenog čaja (katehini).

- Među novijim sastojcima za koje sam uvjerena da će biti pravi kozmetički boom su piknogenol iz bora, ferulična kiselina iz zelene kave, kurkumin iz indijskog šafrana, ekstrakti ružmarina i timijana kao iznimno snažni antioksidansi te mineralni kemijski filtri u inkapsuliranim verzijama koji ne ostavljanju bijele tragove i koriste se u preparatima za UV-zaštitu.

Retinol navečer, vitamin C danju

- Želite li isprobati novu kremu s nekim intrigantnim sastojkom, prvo napravite lokalni test na zapešću ili vratu i pratite reakciju kože tijekom 24 sata. Ne dođe li do promjene ili iritacije, slobodno je možete koristiti. Također je vrlo važno čitati deklaracije kako ne biste previdjeli posebna upozorenja, primjerice da krema s retinolom lako može uzrokovati iritacije na suncu. Stoga je takve kreme najbolje nanositi navečer, dok je tijekom dana idealan izbor krema bogata antioksidansima i mineralnom UV-zaštitom - savjetuje Anita Galić.

Manje je više

Imate li osjetljivu kožu, preduvjet odabira je - manje je više! U tom slučaju, nažalost, morate zaboraviti na one sastojke koji imaju brzo vidljive učinke, poput hidroksi-kiseline ili popularno “voćne kiseline”. Naime, danas jedna krema može imati i do 150 sastojaka, od kojih neki mogu biti i vrlo učinkovitog djelovanja, primjerice u uklanjanju mrlja i borica, no istovremeno mogu dodatno iritirati kožu ako je inače izrazito osjetljiva.

Ekscentrično i najčešće bez dokaza djelovanja

- Na tržištu su i brojni primjeri ekscentričnih i poprilično skupih sastojaka, poput platine, ekstrakta pustinjskog kaktusa, minerala vulkanskog podrijetla, ikre i zlata, no za sada nema znanstvenih dokaza o njihovoj djelotvornosti, osim pozitivnih subjektivnih dojmova ispitanika. Za zlatne čestice poznato je da mogu izazvati mikromehaničko trenje, stoga se uopće ne preporučuju ljudima osjetljive kože, pa neki organski brandovi kao zamjenu koriste zlatnu varijantu mineralnog pigmenta “mica”. Razlog astronomskih cijena takvih preparata dijelom je i to što se proizvode u malom broju, s obzirom na to da nemaju velik doseg na tržištu, čime se i dodatno povisuje cijena proizvodnje. Naravno, dio troškova skriva se i u ekskluzivnosti sastojka, no to nije mjerilo njegove učinkovitosti - kaže mag. pharm. Galić dodajući da su derivati placente, hormoni rasta i faktori rasta zasad zabranjeni u većini svjetskih zemalja zbog zdravstvenog rizika ili nedovoljno istraženih mogućih nuspojava.

Top 5 najljigavijih sastojaka

Kravlja balega: japanski znanstvenici otkrili su način da iz nje stvore miris vanilije. Iako se ne smije koristiti za hranu, za kozmetiku je taj ekstrakt dobar, a i znatno je jeftiniji od onog izdvojenog iz zrna vanilije.

Sperma: sadrži jak antioksidans spearmin, čak pet puta učinkovitiji od vitamina E. U svijetu postoji nekoliko tvrtki koje proizvode kreme za lice s tim sastojkom, dok skandinavski Skinscience ima cijelu liniju proizvoda od sperme.

Ljudska placenta: navodno je dobar izvor proteina, a danas se koristi u kremama za lice više puta očišćena i obrađena kako bi bila sigurna za upotrebu.

Kitov izbljuvak: poznatiji pod imenom ambergris, sastojak je mnogih krema za lice.

Pileće kosti: koriste se u kremama za lice i raznim hidratantnim proizvodima, ali nisu tako navedene na deklaracijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:45