CLUBELLA

FITNESS ZA MARINCE: NOVI HIT TRENING S PALICOM OD 15 KG OD SADA DOSTUPAN I U RH 'Svi obožavaju vježbati, mišići se na ovaj način vrlo brzo formiraju'

 Privatna arhiva
U početku je osmišljen za američke spacijalce, a daje vrhunske rezultate u vrlo kratkom vremenu

Clubbella je palica koja teži od pet do petnaest kilograma i novi je rekvizit za vježbanje, odnedavno dostupan i u našoj zemlji. Vježbati s njom nije lako, no tijekom treninga redovito se mjeri puls pa svatko radi onim intenzitetom koji njegovo tijelo može izdržati. Treninge vodi Elmedina Rekić iz Rijeke, koja se trenutačno priprema za polaganje ispita, nakon kojeg će dobiti certifikat za vođenje treninga clubbella. Zasada je on samo dio njezinih postojećih treninga tacfita, za što je jedina certificirana instruktorica u zemlji, ali i u regiji.

- Počela sam voditi grupu vježbača tacfita, koji se naziva “najpametnijim treningom na svijetu” - kaže Elmedina. Tako se naziva jer je, za razliku od ostalih fitness programa, svaki element istražen i provodi se kao integrirani, holistički sustav ljudske optimizacije. Svaka vježba, program, rekvizit je izrađen studijski za najkvalitetnije rezultate u najkraćem mogućem vremenu. Program vježbanja je prvenstveno bio osmišljen za policajce, vatrogasce, specijalne vojne jedinice kako bi uvijek bili spremni za intenzivne aktivnosti, a istodobno da se otklone sve mogućnosti ozljeda.

Clubbella

- Moji polaznici su raznih uzrasta: od 20 do 42 godine. Svi obožavaju vježbati i sretni su što vide napredak. Uz pomoć vježbi koje zajedno radimo mišići se vrlo brzo formiraju i svaki od njih točno zna što radi sa svojim tijelom - kaže Elmedina, koja treninge vodi u fitness klubu Start Fun na Čavlima.

Clubbella koju dobivaju početnici teška je pet kilograma, dok napredniji dobivaju teže. S njom se zamahuje u svim smjerovima, što je odlično za mišiće leđa. Uz to se dodaju i čučnjevi, tako da radi cijelo tijelo. Da bi se brže ostvario napredak, potrebno je trenirati četiri puta tjedno. Svaki trening traje 45 minuta: najprije se zagrijava, potom 20 minuta brzo radi, a na kraju se rasteže, kada se koriste i određene poze iz joge. Postoje čvrsta pravila: treninzi se rade dva dana za redom, a potom slijedi dan pauze. Prvi dan se rade vježbe nešto slabijeg intenziteta, što rezultira i sporijim pulsom, dok se drugi dan vježbe ubrzavaju.

Mjeri se puls

- Cijelo vrijeme se pazi da osoba radi u zoni svojih mogućnosti i da ne pretjera. Nema koristi od toga da se sva snaga sagori u deset minuta, već je cilj da se odradi cijeli trening. Cijelo vrijeme mjerimo puls i to nam je pokazatelj koliko je tijelo opterećeno. Na taj način vježbaju, primjerice, marinci - pojašnjava Elmedina, koja se u ovu tehniku vježbanja zaljubila na prvi pokret. Bilo je to na jednoj radionici u Rijeci, kada je upoznala trenera Alberta Gallazzija.

Kaže kako se svaka zdrava osoba može baviti tacfitom, no ako netko ima određene bolove ili probleme, tada uvijek preporučuje individualni trening. Svaka vježba, program i rekvizit stvoren je kako bi se iz svakog vježbača u najkraćem roku izvuklo najbolje. Temelj sustava je 26 treninga, a vježba se vlastitim tijelom, clubbellom, loptama, vrećama s pijeskom...

- S tacfitom se ljudi dobro zabave, a njihova tijela dobro izgledaju. Pomaže da čovjek bude jači, mobilniji i okretniji. Na treninge mi dolazi i sin Lucijan (7). Naravno, ne podiže teške predmete, već su mu vježbe prilagođene - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:29