VELIKI USPJEH

HEROJSKI POTHVAT NAŠIH DOKTORA Gumeni bombon dječaku začepio pluća, spasili ga u zadnji tren

 KBC SPLIT

Pionirski pothvat vađenja rastopljenog gumenog bombona iz bronha, kakav nikada nije opisan u medicinskoj literaturi, nedavno je obavljen na Klinici za bolesti uha, grla i nosa (ORL) KBC-a Split, piše Slobodna Dalmacija.

Da djeca svašta gutaju i guraju u usta, to i ptice na grani znaju. Ali da im njihova igra prečesto zna biti i potencijalno vrlo opasna za život, manje je poznato.

Tako je nedavno maleni, gumeni bombon koji je progutao 7,5 godišnjak iz Zadra mogao dječaka koštati života da nije bilo pravovaljane intervencije i operativnog bronhoskopskog zahvata koji je sa svojim timom izveo doc. dr. Draško Cikojević sa splitske ORL klinike.

- Dva dana ranije 7,5 godišnjak je počeo kašljati i pedijatar je odmah ordinirao antibiotik. Usprkos prepisanoj terapiji dijete je poslijepodne dobilo povišenu temperaturu od 39 stupnjeva Celzijevih, a sutradan je i dalje bio prisutan suhi kašalj, temperatura čak do 40, i otežano je disalo - kazuje dr. Cikojević.

Brza reakcija

Vidjevši da se stanje djeteta ne popravlja, bilo je potrebno napraviti daljnju medicinsku obradu, pa je mališan iz Zadra s roditeljima upućen u KBC Split.

- RTG pluća je pokazao kompletno zasjenjenje desnog plućnog krila, te smo tada postavili sumnju na strano tijelo u bronhu, te je trebalo brzo reagirati - kazuje dr. Cikojević.

Liječnike je dodatno zabrinulo saznanje da se dijete prije 2-3 tjedna zagrcnulo jedući gumene bombone.

- Po prijemu u splitsku bolnicu dijete je otežano disalo, te smo odmah preporučili hitnu bronhoskopiju. U općoj anesteziji smo uradili rigidnu bronhoskopiju tijekom koje smo uočili gustu, želatinoznu masu koja je u cijelosti ispunjavala desni bronh, te smo postupno hvataljkom odstranili dio po dio, a ostaci iz terminalnih ogranaka bronha odstranjeni su lavažom, nakon čega je dijete počelo uredno disati. Operativni zahvat trajao je oko sat i pol - priča dr. Cikojević.

Gusta, ljepljiva masa

Prema riječima dr. Cikojevića, ovakav slučaj nikada nije zabilježen u medicinskoj literaturi.

- U nekoliko tjedana nakon aspiracije gumeni bombon se postupno istopio i ispunio desni bronh od početnog dijela sve do terminalnih ogranaka, tako da se stvorila gusta, ljepljiva masa kao guma, koja se standardnim hvataljkama nije dala odstraniti. Zbog toga smo upotrijebili hvataljke s oštrim vrhom i postupno odsijecali dio po dio tvorbe i odstranjivali je. Stoga je uvođenje bronhoskopa ponavljano desetak puta. Bronhoskopija s novim optičkim hvataljkama znatno olakšava zahvat, te bi bez ove tehnologije bilo gotovo nemoguće odstraniti ovo strano tijelo - zaključuje doc. dr. Draško Cikojević.

U operativnom zahvatu sudjelovali su anesteziolog dr. Tedi Gavranić, anesteziološki tehničar Pero Jurčević, te instrumentarke Ivana Vidan i Matilda Lozina, piše Slobodna Dalmacija.

Kikiriki, orah...

S obzirom na rizičnost ovog zahvata, u zadnje vrijeme, nakon smrtnog slučaja od prije dvije godine, gotovo sve rigidne bronhoskopije obavljaju se na ORL odjelu KBC-a Split. Ranije smo imali do 10 bronhoskopija godišnje, a ove godine taj broj smo dosegli već u prva tri mjeseca. Dva pacijenta su upućena iz Šibenika, a po jedan iz Zadra, Dubrovnika i Mostara, dok je petero djece bilo iz Splita. Inače, strano tijelo u bronhu je najčešće u dobi od dvije godine, a najčešće se aspirira komadić kikirikija ili oraha - kazuje dr. Cikojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:12