PLIVANJE

Hrvati plivaju loše i nepravilno

 Shutterstock
Između 50 i 75 posto djece i odraslih nikad ne nauči plivati

Plivanje je više od ljetnog osvježenja: to je odličan sport u nizu aspekata, među ostalim i kad je u pitanju kineziterapija ili liječenje pokretima. No, znate li da prema dostupnim podacima Kineziološkog fakulteta, kako napominje trener plivanja Josip Šimunović, između 50 i 75 posto djece i odraslih nikad ne nauči plivati.

- Čak i oni koji plivaju slabi su plivači ili plivaju nepravilno. Gotovo ni jedno dijete koje nije pohađalo satove plivanja u plivačkom klubu ne pliva ispravno, ali to kvalitetnom obukom nije teško ispraviti - kaže Šimunović.

On je prije dvije godine pokrenuo akciju Hrvatska bez neplivača i tvrdi da je više od 80 posto njegovih polaznika - djece i odraslih - proplivalo već prvoga dana.

Nismo plivačka nacija

S činjenicom da nismo nacija plivača slaže se i profesor Zoran Draženović iz Centra za sportsko-rekreacijske zdravstvene aktivnosti u Zagrebu.

- Nisam baš siguran da Hrvate možemo okarakterizirati kao plivačku naciju. I oni koji znaju plivati često ne plivaju na pravilan i kvalitetan način. Ne može se reći da netko tko je proplivao doista i zna plivati. Osobno se zalažem za to da sva djeca prođu kroz osnovnu školu plivačkih tehnika. Ako stalno govorimo da je plivanje zdrav sport i važan za pravilan razvoj, briga društva ne bi trebala završiti samo na provjeri znanja plivanja. Potrebno je razviti i škole usavršavanja plivačkih tehnika - smatra profesor Draženović. Smatra da djecu treba pravilno naučiti sve četiri plivačke tehnike: prsno, leđno, kraul i delfin, uz još neke pomoćne tehnike.

Važno je zrak izdahnuti u vodu

Uz pravilnu tehniku plivanja prva stvar o kojoj treba voditi računa je pravilna tehnika disanja.

- U svim plivačkim tehnikama diše se tako da se zrak izdiše u vodu, a glava se iz vode podiže samo kratko na udah. Kad bismo dulju dionicu cijelo vrijeme plivali tako da glavu držimo gore, opteretili bismo vratnu kralježnicu. Tijelo tone, a kralježnica kao najduži ljudski organ sistemom poluge potiskuje kukove prema niže, sve dublje u vodu, i na taj način otežava plivanje. Uz važnost izdisanja zraka u vodu, važno je uspostaviti i dobar ritam disanja kako bi nam plivanje kao ciklička aktivnost, koja potiče razvoj aerobnih kapaciteta, dalo svoj najbolji učinak - kaže prof. Draženović.

Plivanje za bolje zdravlje

Plivanje je idealan sport za rješavanje brojnih zdravstvenih tegoba i cjelokupan tjelesni razvoj. Kad se suoče s nekim problemom kretanja, uvijek je prva preporuka, i djeci i odraslima, da se bave plivanjem.

- Teško je izolirati pojmove i reći da je jedna tehnika najbolja za sve, u prvom redu kad je riječ o mladim osobama. Za mlade su dobre sve tehnike. Svaka angažira posebne grupe mišića, utječe na njih i razvija ih. Kod lošeg držanja, strukturnih deformacija kralježnice, grudnog koša, ruku ili nogu, svaka tehnika plivanja zapravo može pridonijeti poboljšanju stanja i preporučljivo ih je kombinirati - objašnjava profesor Draženović.

Leđni stil za bolnu kralježnicu

Kad se radi o odraslim osobama koje bi trebale plivati iz rekreacijsko-terapeutskih razloga, često se preporučuje leđni stil, koji dominira nad ostalima po izvrsnom utjecaju na bolove u lumbalnom dijelu kralježnice.

- Stručna iskustva govore, međutim, da nekima ta tehnika ne mora odgovarati, da može čak i pojačati bolove, što znači da terapeut u neposrednom kontaktu s pacijentom ipak može najbolje utvrditi koja će tehnika dati kvalitetne rezultate. Nije svaki čovjek koji se uključuje u terapijski program plivanja u istoj tjelesnoj kondiciji, nema jednaki mišićni tonus, i terapeuti s ljudima trebaju postupati pažljivo. Prvi postulat je individualni pristup i stvaranje individualnog programa - objašnjava profesor Draženović te dodaje da je plivanje iznimno korisno i za unapređivanje funkcionalnih sposobnosti, što znači za poboljšanje respiratornog i krvožilnog sustava, jer smanjuje utjecaj sile teže i raspoređuje ga na horizontalnu površinu cijelog tijela. Čovjek se najčešće nalazi u okomitom položaju i srce uvijek treba dodatni napor da bi na prosječnoj ljudskoj visini uspostavilo cirkulaciju. Kod plivanja osoba je praktično u ležećem položaju, taj napor se smanjuje i cirkulacija je bolja. Jednako tako, voda kao medij omogućuje povećanje amplituda pokreta, čime se poboljšavaju fleksibilnost u zglobovima i mišićna snaga - ističe profesor Draženović.

Svaka je plivačka tehnika dobra

Sve plivačke tehnike kvalitetno utječu na jačanje mišićne snage ramenog pojasa i mišiće zdjelice. Važno je kod plivanja da su unutarnji organi s ležanjem na vodi oslobođeni pritiska sile teže. Kraul i leđno asimetrične su tehnike, s naizmjeničnim pokretima rukama i nogama. Kod leđnog plivanja olakšano je disanje, jačaju se mišići gornjeg dijela trupa i mali međurebreni mišići. Prsno i delfin simetrične su tehnike, kod kojih se u isto vrijeme izvode zrcalni pokreti rukama i nogama. Kod terapeutskoga plivanja, za različite dijagnoze treba potražiti najbolje rješenje, a kad je riječ o obuci mlađih i djece potrebno je kombinirati sve plivačke tehnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:42