MUŠKO ZDRAVLJE

HRVATI SVE ČEŠĆE OBOLIJEVAJU OD BOLESTI KOJA DOVODI DO SKRAĆENJA PENISA Ovo im stanje ubija spolni život, a iako je izlječivo, rijetki traže pomoć

 Ilustracija/Profimedia, Alamy

Peyronijeva bolest ili Induratio penis plastica je dobroćudna bolest vezivnog tkiva - može biti nasljedna ili pak najvjerojatnije nastaje kao posljedica opetovanih sitnih oštećenja unutar elastične ovojnice penisa.

Karakterizira je odlaganje čvrstog kolagenog plaka u ovojnici penisa, što u konačnosti može dovesti do njegova zakrivljenja. Drugi najčešći simptomi su bol, slabljenje erekcije i skraćivanje penisa. Bolest pogađa dobnu skupinu između 40-e i 60-e godine života, objašnjava dr. Dinko Hauptman, specijalist urolog s Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Iako trenutačno nema podataka o broju oboljelih od Peyronijeve bolesti u Republici Hrvatskoj, svjetski podaci pokazuju da je prevalencija barem pet posto, iako se procjenjuje kako ona raste do čak 20 posto.

Povodom nedavnog pokretanja internetske stranice www.peyronie.hr, koja na jednom mjestu donosi sve relevantne i znanstveno potvrđene informacije o Peyronijevoj bolesti, dr. Dinko Hauptman dao nam je odgovore na najčešća pitanja koja muče pacijente.

Privatni album
dr. Dinko Hauptman, specijalist urolog s Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb

Kakva su vaša iskustva s pacijentima u Hrvatskoj? Problemi intimne prirode svojevrsna su tabu tema u našem društvu. Koje su posljedice neliječenja Peyronijeve bolesti?

Muškarci u Republici Hrvatskoj i dalje nam se ne javljaju promptno zbog sveprisutnog srama. Nažalost, donedavno se kod nas ovoj bolesti nije posvećivalo mnogo pažnje i nije se provodilo specifično liječenje. Razvojem androloške struke i edukacijom nekoliko liječnika specijalista urologa u Hrvatskoj se Peyronijeva bolest danas može uspješno liječiti. Posljedice neliječenja Peyronijeve bolesti narušavaju kvalitetu spolnog života muškaraca i žena, a utječu i na samopouzdanje te može voditi prema depresiji.

Kako izgleda samo liječenje, koliko traje i kakvi su rezultati?

Peyronijeva bolest može se liječiti kirurškim, ali i nekirurškim metodama - od tableta vitamina E do injekcija steroida u zahvaćeno područje, no za navedene metode nedostaje dokaza o djelotvornosti.

Trajanje kirurškog ili konzervativnog liječenja ovisi pak o stupnju bolesti. Obično je riječ o nekoliko mjeseci, a rezultati su zadovoljavajući. Komplikacije su moguće, kao primjerice skraćenje penisa, erektilna disfunkcija, mogućnost postoperativne infekcije, produljeno zacjeljenje ili smanjeni osjećaj seksualnog osjeta u samome penisu.

Nekirurške metode liječenja uključuju noviji tretman ubrizgavanja lijeka s djelatnom tvari kolagenaza clostridium histolyticum u kolagenski plak koji uzrokuje iskrivljenje penisa. Kolagenaza djeluje lokalno i mora biti primjenjena od strane liječnika, koji ima potrebne kvalifikacije i ima iskustva u dijagnostici te liječenju uroloških bolesti u muškaraca.

Korištenje kolagenaze za Peyronijevu bolest omogućuje minimalno invazivni pristup, podnošljivu i učinkovitu opciju za pacijente koji boluju od fizičkih i psihičkih aspekata bolesti, uz napomenu kako ipak ne dolazi do potpunog ispravljanja penisa.

Koliko su česte negativne posljedice kirurškog zahvata?

Neizmjerno je bitan prvi pregled i otvoren razgovor bolesnika i liječnika. Pri razgovoru je potrebno naglasiti sve mogućnosti liječenja, moguće komplikacije (slabljenje erekcije, estetske promjene spolovila, skraćivanje penisa, gubitak ili slabljenje osjeta) i očekivanja bolesnika nakon liječenja. U večini slučajeva, posljedice su minimalne i u skladu s očekivanjima bolesnika.

Koliko je važna suradnja urologa i psihologa u liječenju Peyronijeve bolesti?

Kako se kod Peyronijeve bolesti radi o narušenom samopouzdanju, mogućoj depresiji, suradnja s psihologom jako je bitna - pacijente svakako treba uputiti psihologu, koji se specijalizirano bavi spolnošću.

Postoji li mogućnost da se poslije zahvata vrate isti problemi?

Nažalost, nakon kirurškog zahvata bolest se može vratiti jer je Induratio penis plastica ipak kronična i progresivna bolest.

Koliko u Hrvatskoj uopće ima liječnika specijaliziranih za Peyronijevu bolest?

Donedavno se nitko nije specijalno bavio ovom problematikom. Danas u Hrvatskoj ima svega nekoliko specijalista urologa koji se bave Peyronijevom bolesti, uključujući i kirurškim korektivnim zahvatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:12