KARTA OVISNOSTI

HRVATSKA U EUROPSKOM VRHU PO CRNIM BROJKAMA Objavljena UN-ova karta ovisnosti o drogama u svijetu

 iStock

ZAGREB - Korištenje i zloporaba droga, nažalost, problem je s kojim se susreću sve zemlje svijeta. No, svi pokušaji da se iskorijeni ovisnost o raznim vrstama droga uglavnom imaju polovične rezultate. Podaci Ureda za droge i kriminal Ujedinjenih naroda (UNODC) otkrivaju i neka iznenađenja kad je riječ o situaciji s drogom u svijetu, a odnose se na broj liječenih ovisnika o kanabisu, kokainu, ljepilima i inhalatima, opijatima, amfetaminima i drugim stimulansima, sedativima te halucinogenim drogama.

Najčešće liječeni ovisnici u Hrvatskoj, prema tim podacima, su oni koji koriste opioide, odnosno heroin i opioidne lijekove. Ukupno liječenih na milijun stanovnika je 2642, a predoziranih godišnje 55. U Hrvatskoj susjednim zemljama također je najčešća ovisnost o opioidima, s izuzetkom Mađarske, gdje je najviše liječenih ovisnika o marihuani. Od mediteranskih zemalja samo je u Španjolskoj češći kokain. Više liječenih ovisnika i predoziranih na milijun stanovnika od Hrvatske ima primjerice Italija, gdje se liječi 4141 osoba, a predozira se godišnje njih 98.

Vjerojatno će mnoge začuditi da je prema UN-ovim podacima na svjetskom vrhu liječenih ovisnika Novi Zeland, gdje je najčešća ovisnost ona o kanabisu. a slijedi Iran gdje je najviše liječenih o opioidima. Poznavatelje prilika na tržištu droga ovaj podatak ne iznenađuje jer je marihuana lako dostupna u Novom Zelandu, gdje je koristi 14,6 posto odraslih. Ta je zemlja vjerojatno na prvom mjestu po broju liječenjih ovisnika zbog nastojanja da problem riješi agresivno. Godišnje za liječenje ovisnika Novi Zeland troši 120 milijuna novozelandskih dolara ne bi li vratili te osobe "na pravi put", ali i da financijski trošak države zbog toga bude manji.

Drugi na svjetskoj listi liječenih ovisnika je Iran, a njegov problem je blizina Afganistana, najvećeg svjetskog proizvođača opijuma, na čijoj je krijumčarskoj ruti pa dio droge neminovno ostaje u zemlji. Prema njihovim podacima, čak do tri posto stanovnika Irana ovisno je o drogama, a 1,3 milijuna ih se liječi. Dodatni problem je ovisnost o metamfetaminima koje koriste žene ne bi li ostale vitke i mršave!? Zanimljivost je i podatak da se primjerice u Kolumbiji, zemlji kokainskog narkokartela, najviše ovisnika ne liječi od ovisnosti o kokainu, već zbog kanabisa.

Liječenje ovisnika samo je jedan podatak o pokušajima suzbijanja ovisnosti o drogama. Naime, zemlje se s tim problemom bore na razne načine. Dok će neke dati veći naglasak na liječenje, u drugima će više raditi represivni aparat, odnosno više će ovisnika biti u zatvoru. Najčešće su ipak one zemlje u kojima se primjenjuje tzv. mješoviti sustav, odnosno kombinacija liječenja i kažnjavanja.

Marihuana najpopularnija svjetska droga

Dok su opioidi najčešći razlog liječenja ovisnika, najviše korištena droga u svijetu je marihuana. Iznimke su El Salvador i neke zemlje jugoistočne Azije, uključujući Laos i Tajland, dok je u ostalima marihuana u vrhu po udjelu korisnika.

Epidemija ovisnosti o tabletama protiv bolova kod baby boom generacije

Zanimljivo je da se dio tzv. baby boom generacije 'zakačio' na tablete protiv bolova. Podaci govore da je polovica liječenih ovisnika o toj vrsti lijekova u pedesetima, kažu stručnjaci. Riječ je opioidnim lijekovima koji se koriste za smanjenje boli i uključuju Vicodin, Oxycontin, morfij, kodein... "Naše je istraživanje pokazalo da su u programu opioidnog liječenja od 1996. do 2012. godine većina liječenih bili odrasli u dobi od 50 i više godina", rekao je dr. Benjamin Han, terapeut na NYU School of Medicine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:00