ZDRAVLJE

Izloženost jakom plavom svjetlu LED svjetiljki povećava rizik od raka

 Tomislav Krišto / CROPIX
Stručnjaci kažu da će pokušati potaknuti sve velike gradove da što prije smanje intenzitet svjetla LED rasvjete

Iz minimuma energije do maksimuma svjetla. To je razlog planetarnog uspjeha LED osvjetljenja, ali čini se da na “nuspojave” nitko nije računao.

Naime, stručnjaci tvrde da je njihova uporaba opasna za zdravlje. Sve iluzije o koristi LED svjetala noću uništila je nedavno Američka liječnička udruga (American Medical Association) ustvrdivši da LED svjetiljke ne samo da mogu poremetiti ritam spavanja već i povećavaju rizik za rak te kardiovaskularne bolesti.

Plavo svjetlo

Što je svjetlo jače, to lošije djeluje na zdravlje. Također može poremetiti i noćnu viziju vožnje automobila, a utječe i na život “noćnih” biljaka i životinja odnosno onih čije se aktivnosti zbivaju isključivo noću! “Riječju, ta je rasvjeta loša za okoliš”, kaže Mario Motta, jedan od autora izvješća AMA-e.

Zbog toga će, kažu u AMA-i, nakon najnovijeg istraživanja pokušati potaknuti velike gradove da smanje intenzitet LED svjetiljki koje su još donedavno slovile kako energetski učinkovitije nego uobičajene natrijeve visokotlačne žarulje za javnu rasvjetu koje emitiraju žutonarančasto svjetlo. Osobito je problematično jako plavo svjetlo.

Naime, LED svjetiljke traju 15-20 godina za razliku od natrijevih čije je trajanje dvije do pet godina, a i svjetlost koju šire je ravnomjernija. Vjerojatno je to razlog što “opća korist” pokušava nadjačati zdravstvene probleme na koje upozoravaju stručnjaci AMA-e, a o kojima se pokušava govoriti posljednjih nekoliko godina no taj se glas čuje znatno manje nego onih koji nas uvjeravaju da je LED rasvjeta ono čemu valja težiti prije svega zbog energetske učinkovitosti.

Zdravstveni stručnjaci pak ističu da izloženost jakom plavom svjetlu LED svjetiljki može smanjiti izlučivanje melatonina, hormona koji se luči noću i pomaže ravnoteži organa za reprodukciju te štitnjače kao i nadbubrežne žlijezde, a prije svega regulira ritam spavanja i buđenja koji jako svjetlo može poremetiti.

Prve generacije

Upravo zbog problema s melatoninom koji može izazvati LED rasvjeta ljudi mogu spavati prekratko i loše, a onda to remeti dnevno funkcioniranje. Istina, neki pokušavaju braniti novu vrstu rasvjete argumentom po kojem “LED svjetiljke nisu ništa više opasne od svjetla koje emitira većina računala i televizora”, ali čini se bezuspješno.

“Kao vrsta nismo ‘dizajnirani’ da živimo pod danjem svjetlu i noću”, istaknuo je Michael Siminovitch, direktor kalifornijskog Lighting Technology Centra, i dodaje da su osobito opasne po zdravlje prve generacije LED svjetala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:00