PROTIV STARENJA

IZNENAĐUJUĆE NAMIRNICE KOJE POTIČU NASTAJANJE BORA Slijedite ove savjete i održite kožu mladom

 Nicky J Sims / Getty Images

Premda su bore neizostavan dio starenja, jedna se nutricionistica ne slaže pretjerano s tim, Ona smatra da, iako ne možemo zaustaviti biološki sat, prehranom možemo uvelike utjecati na izgled i elastičnost kože.

Kim Pearson, nutricionistica iz Londona, kaže da prehrana dugoročno ima velikog utjecaja na naš ten pa je objavila popis namirnica koje bi nas trebale održati mladima što duže, piše Daily Mail.

Držite se orašastih plodova, ribe i sjemenki

Kako starimo, naša koža postaje tanja i slabija. Morali bismo konzumirati esencijalne masne kiseline kako bi nam koža ostala meka i zdrava. Omega-3 masne kiseline često nisu uvrštene u našu svakodnevnu prehranu, a njome su bogate ribe poput lososa i tune, zatim sirovi orašasti plodovi i sjemenke (posebno lanene). Stoga razmišljajte o tome da povremeno, barem nekoliko puta tjedno u obroke uvrstite i ove namirnice.

Recite ‘ne’ alkoholu

Alkohol potiče produkciju slobodnih radikala koji uništavaju stanice i ubrzavaju proces starenja. Osim toga, ubrzava dehidraciju i negativno utječe na procese pomoću kojih naše tijelo apsorbira, pohranjuje, koristi i luči hranjive tvari, uključujući i one koje su vrlo važne za zdravlje kože. Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti i do pucanja kapilara na licu.

Jedite ‘u bojama’

Voće i povrće živih boja sadrži fitonutrijente, biljne hranjive tvari koje se ponašaju kao antioksidansi i štite stanice kože od slobodnih radikala. Što više boja i što raznolikije, to bolje - brokula, borovnica, limun, ljute papričice i naranče - neka se sve to rdovito nađe na vašem tanjuru.

Izbacite namirnice koje vas napuhavaju...

Kronična napuhnutost povezana je s povišenom temperaturom, oticanjem, crvenilom i bolovima, što je zapravo odgovor organizma na upalu ili povredu. Premda vrlo često stine upale u tijelu ni nemaju nikakve simptome, mogu značajno utjecati na naše starenje.

Neke namirnice dodatno jačaju upalu, a to su ‘loši’ ugljikohidrati poput bijelog kruha, bijele riže i drugih proizvoda od bijelog brašna. Tu spadaju i šećer te namirnice bogate šećerom, pržena hrana, prerađeno meso, alkohol i drugo. Napuhnutost pospješuje i prekomjerna tjelesna težina pa je to još jedan razlog zašto paziti na zdravu prehranu.

...više birajte one koje djeluju upravo suprotno

I dok nas neke namirnice poput bijelog brašna i šećera napuhavaju, neke imaju upravo suprotan učinak, a njih se poželjno držati. Tu spadaju brokula, kurkuma i đumbir. Losos je odličan izvor omega-3 masnih kiselina kao i moćan saveznik u borbi protiv napuhnutosti.

Izbjegavajte gotovu i brzu hranu

Najveći dio gotove hrane koju možete kupiti u supermarketima, poput pekarskih proizvoda, pripremljenih obroka koje treba samo podgrijati ili na brzinu ispeći, te pizza sadrže pravi koktel sastojaka koji doprinose starenju kože. Ova je hrana često bogata lošim ugljikohidratima, nezdravim masnoćama i aditivima.

Umjesto da bazirate prehranu na ovim lošim odabirima, pokušajte češće sami kuhati i što je moguće više birati namirnice u njihovom prirodnom stanju.

Odaberite alternativnu opciju šećeru

Većina je svjesna da velika konzumacija šećera dovodi do pretilosti, no nije toliko poznato da šećer ubrzava starenje kože. Kad jedemo šećere ili loše ugljikohidrate poput bijele tjestenine, oni ulaze u krvni sustav i ondje se vežu za kolagen (protein važan za održavanje kože mladom) i njihove srodnike, elastine.

Upravo zbog toga koža gubi elastičnost, struktura joj slabi, a sve to rezultira vidljivim znakovima starenja.

Zdravije alternative, prirodni zaslađivači poput stevije, te prehrana bogata povrćem svakako će učiniti razliku za zdravlje kože.

Rajčica štiti kožu

Povrće bogato betakarotenom i likopenom, koji se najviše mogu naći u rajčicama i lubenicama, poznati su po tome da štite kožu od Sunca. Likopen je jedinstveni nutrijent jer je jedan od rijetkih koji postaje dostupniji organizmu nakon kuhanja. Zdravi sok od rajčice sa skuhanim svježim rajčicama, češnjakom, lukom, začinima i maslinovim uljem savršeno će poslužiti kao prilog ili glavno jelo u ove vruće ljetne dane.

Dajte zelenom čaju prednost

Zeleni čaj je snažni antioksidans za kožu i jedna šalica dnevno je dovoljna da primijetite razliku. Preferirate li ledeni čaj ljeti, jednostavno ga ohladite i pustite da odstoji u frižideru neko vrijeme. Ohlađenom zelenom čaju dodajte koji listić svježe mente i iscijeđeni limun koji je izvrstan izvor vitamina C, također važnog za proizvodnju kolagena.

Crveno ne znači uvijek opasnost

Antioksidansi su vrlo važni za zdravlje kože jer pomažu u borbi protiv štete koju mogu napraviti slobodni radikali stanicama kože. Studije su pokazale da su katehini iz zelenog čaja, antocijani iz borovnica i drugih tamnih bobica, bioflavonoidi iz citrusa, karotenoidi poput likopena u naranči, crvenom voću i povrću, resveratrol iz crvenog vina te neki sastojci soje vrlo snažni antioksidansi koji štite kožu.

Uvijek pronađite vremena za opuštanje

Korizol, takozvani hormon stresa, s godinama raste. Premda je nužan za zdravlje, povišene razine kortizola tijekom duljeg perioda doprinose starenju. Primjerice, navečer izaziva probleme sa spavanjem, a upravo se tad tijelo regenerira i obnavlja. Joga, meditacija i duboko disanje svakako smanjuju stres, a smanjene razine kofeina i šećera također smanjuju razinu kortizola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:22